Mainos

Huskyterapia vei syrjäytymisvaarassa olevia nuoria metsään

Rautavaaralla kokeiltiin, miten valjakkokoirat voisivat lisätä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten itseluottamusta ja elämäniloa. Huskyterapiaa tarjosivat nuorten opiskeluvoimavaroja tukeva siilinjärveläinen Messi-verkosto ja Metsähallituksen luontopalvelut.

Valjakkoyrittäjä Pia Isomursun kahdeksan koiraa kurkistelevat kuljetushäkeistään ympärille kertyvää nuorten ryhmää. Myös 8-viikkoinen Yoko Ono -pentukin tähyilee joukkoa tietävän näköisenä. Joukon jatkona sekin viestittää, että valjakkokoirilla on paljon tärkeitä töitä. Sellaisia hommia ovat esimerkiksi paijattavana oleminen ja rapsuteltavaksi antautuminen.

Siilinjärveläisnuoret pääsivätkin Rautavaaran Metsäkartanolla heti tositoimiin. Koirat nuolivat naamat ja heti tultiin tutuiksi. Ilmeet kirkastuivat.

- Toivottavasti tulee ihan mielenkiintoinen reissu. Harvoin pääsee tämmöseen, uusia kokemuksia tulee, Julius Nieminen pohti koiralauman keskellä.

Hyväksyntää ja onnistumisia

Erityisopettaja Matti Kurvi siilinjärveläisestä Ahmon koulusta muistutti, miksi koirat valittiin metsäretken kavereiksi.

- Moni nuori jää ilman hyväksyntää ja onnistumisen kokemuksia. Koiralle voi näyttää tunteet, ja se lähtee aina jokaisen kanssa puhtaalta pöydältä.

Metsäkartanon sosiaalisesta nuorisotyöstä vastaava Hannu Korhonen kuvailee, että koiravaljakkoon mahtuu monenlaisia persoonia, niin johtajatyyppejä kuin varovaisia peränpitäjiäkin.

- Nuoret saattavat tunnistaa koiratyypeissä itsensä ja nähdä sitä kautta myös omia vahvuuksiaan. Nuotiolla koirien rapsuttelu herättää nuorissa erittäin positiivisia, terapeuttisiakin tunteita, Korhonen vakuuttaa.

Koirien merkitys tunnetaan jo kuntoutuksessa ja palvelukodeissa, mutta niillä voisi olla paljon annettavaa myös terveys- ja hyvinvointiongelmien ennaltaehkäisemisessä.

- Tutkimusten mukaan koirat vaikuttavat ihmisen psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin samaan tapaan kuin luontoympäristö, projektipäällikkö Kati Vähäsarja Metsähallituksen Luonto liikuttamaan -hankkeesta sanoo. 

"Että saisi hymyillä"

Juuri siksi lähdettiin koirien kanssa metsään, etsimään onnistumisen elämyksiä. Tommy Lustig odotti hauskaa päivää.

- No että sais ainakin hymyillä, sitä minä toivoin, Tommy tunnusti reilusti.

Vähäsarjan mukaan Metsähallituksessa pohdittiin pari vuotta, miten luonto voitaisiin yhdistää terveyden edistämiseen. Nyt kohteeksi valikoitui nuorten ryhmä.

- Ehkä pienessä ryhmässä pääsee parhaiten tuomaan omia vahvuuksiaan esille ja olemaan aidosti oma itsensä, Vähäsarja arvioi.

"Töitä talvella edessä"

Nuoret ovat usein haluttomia puhumaan omista haaveista varsinkaan vieraille. Metsässä, arjesta poikkeavassa ympäristössä ja koirien kanssa peuhatessa se oli lopulta hyvinkin avointa.

- Nyt olisi tarkotus yrittää selvittää, että mikä minusta tulee isona. Todennäköisesti lähden sosiaalialalle tai sitten elukoitten kanssa, 23-vuotias Riikka Veman pohdiskeli.

Peruskoulun päättöluokkaa käyvä Julius puntaroi vielä useita eri vaihtoehtoja.

- Sähköalaa mietin ja sitten toinen voi olla LVI-ala.

Luokkakaveri Jesse Keinänen mietti talonrakennusalaa tai putkimiehen hommia.

- Numeroita pitäisi kovasti nostaa, että se onnistuu. Talven aikana on erittäin paljon töitä ja tehtäviä edessä, Jesse tunnusti.

Messi panostaa pienryhmiin

Opettaja Matti Kurvi kertoo, että monille haasteiden kanssa kamppaileville oppilaille teoriaopiskelu on työlästä. Varsinkin monet pojat oppivat parhaiten käytännössä tekemällä kuin kirjoista pänttäämällä.

- Toiminnassamme on mukana nuoria, joiden arjessa on paljon epäonnistumisen kokemuksia. Metsä on toiminnassamme tärkeä ympäristö, sillä tavanomaisista rooleista irtipääsy johtaa usein hyviin tuloksiin, Kurvi iloitsi.

Messi on erityisopettajien ja nuoriso-ohjaajien verkosto, joka tukee toiminnallaan nuoria, joille monimuotoinen pienryhmätyöskentely sopii paremmin kuin tavanomaiset opiskelumuodot.

Metsähallituksen Luonto liikuttamaan -hankkeessa kehitetään puolestaan toimintamalleja ja palveluja, jotka kytkevät luontokohteet ja luontoliikunnan osaksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Hankkeen päärahoittajia ovat Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Savon ELY-keskus.

 

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot