Mainos
Mainos

Huslabin toimitusjohtaja eri mieltä valmistajan kanssa: Neulan voi avata uudelleen

Onko mahdollista, että Huslabin verikokeissa käytetyt turvaneulat olivatkin viallisia? Ainakin neulojen italialainen valmistaja Vacutest Kiman on sanonut, että turvaneuloja ei käytön jälkeen ole mahdollista avata uudelleen kuin erityisellä voimankäytöllä. 

Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoo, että ainakin osa turvaneuloista on käytön jälkeen mahdollista avata uudelleen. Huslabin kokemus neuloista on siis erilainen kuin neulavalmistajan. 

Neulavalmistaja sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että neuloja ei voi käyttää väärin. Mikäli turvaneulan suoja on oikein paikoillaan verinäytteen oton jälkeen, ei neulaa voi käyttää uudelleen ilman erityistä voimankäyttöä. 

– En halua lähteä neulavalmistajan kanssa tästä julkisesti väittelemään, mutta meillä on se käsitys, että ainakin osa näistä neuloista on mahdollista avata uudelleen. Tämän takia asia on selvityksessä ja johtopäätösten aika on myöhemmin, sanoo Aarnisalo.

Huslabissa verikokeissa käytettiin nimenomaan turvaneuloja. Huslabin 19 potilasta mahdollisesti altistui tarttuville taudeille viime keskivikkona, kun verinäytteen otossa käytettiin jo kertaalleen käytettyjä neuloja. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on perustanut puolueettoman selvitysryhmän tutkimaan Huslabin neulavirhettä.

Aarnisalo ei osaa arvioida, koska selvitystyö on valmis. Poliisi ei ole ainakaan tässä vaiheessa mukana selvitystyössä. 

– Se on niin perusteellinen selvitys, että ei se ihan hetkessä valmistu. 

Verikokeita ottanut sairaanhoitaja on tällä hetkellä siirretty työtehtävistään sivuun. Selvityksessä myös hänen toimintansa tutkitaan tarkoin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme