Mainos
Mainos

Huumeiden käyttö rangaistusmääräysmenettelyyn

Uuden säännöksen mukaan huumeiden vähäistä hankintaa ja hallussapitoa koskevat rikokset voidaan käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä.

Syyskuun alusta voimaan tulleen säännöksen mukaan huumausaineiden käyttöä ja vähäisten määrien hallussapitoa ja hankintaa koskevia rikoksia ei tarvitse viedä tuomioistuimeen vaan ne voidaan käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä. Menettelyssä poliisi kirjoittaa sakon, jonka syyttäjä vahvistaa. Oikeuteen tapaukset viedään vain, jos epäilty vastustaa sakkojaan.

Yhtenäisten toimintaohjeiden luominen huumausaineiden käyttörikosta koskevan säännöksen soveltamiseksi vie ainakin vuoden, arvioi oikeusministeri Johannes Koskinen.

Tänään Turussa järjestetyssä huumeseminaarissa puhunut Koskinen korosti, ettei uudistuksen tarkoitus ole lieventää viranomaisten suhtautumista huumeisiin vaan jämäköittää sitä.

-Keskeinen tavoite on poliisi-, syyttäjä- ja tuomioistuinresurssien kohdentaminen vakavampaan huumerikollisuuteen, Koskinen sanoi.

Uudistuksen etuihin Koskinen listaa myös sen, että se mahdollistaa aiempaa nopeamman puuttumisen huumerikoksiin. Se on tärkeätä erityisesti vasta huumeita kokeilevien nuorten kohdalla. Uudessa laissa on korostettu myös hoitoonohjaamista.

Syyte huumeiden käytöstä voidaan jättää nostamatta tai rangaistus tuomitsematta, jos käyttäjä hakeutuu hoitoon. Koskinen ei usko, että säännöksen soveltaminen synnyttää alueellista epätasa-arvoa huumeiden käytöstä kiinni jääneiden kohtelussa.

Tämän vuoden budjettiin saatu 45 miljoonan markan (7,5 miljoonaa euroa) lisämääräraha helpottaa uusien hoitopaikkojen luomista. Yhteensä rahaa huumehoidon järjestämiseen on 90 miljoonaa markkaa (15 miljoonaa euroa). Saman verran on tarkoitus panostaa myös kahtena seuraavana vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme