Mainos
Mainos

Huumeidenkäyttöön nollaraja liikenteessä

Huumeidenkäyttöön liikenteessä on tulossa nollaraja ensi helmikuussa.

Ensi helmikuun alusta lähtien moottoriajoneuvon kuljettaja tuomitaan rattijuopumuksesta, jos hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna.

Huumausaineen vaikutuksen alaisena ajanut henkilö voidaan nykyisin tuomita rattijuopumuksesta vain, jos voidaan osoittaa hänen ajokykynsä huonontuneen. Ajokyvyn huonontumisesta on ollut käytännössä vaikea saada näyttöä. Laissa säädetty selkeä nollaraja poistaa ongelman.

Nollarajaa ei sovelleta huumausaineiksi luokiteltaviin lääkevalmisteisiin, kuten uni- ja masennuslääkkeisiin, jos kuljettajalla on ollut oikeus käyttää niitä. Tällaisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on kuitenkin nykyiseen tapaan rangaistavaa, jos niiden käyttö on heikentänyt ajokykyä.

Huumausaineen käyttöä mittaavia pikatestausmenetelmiä ei toistaiseksi ole käytössä. Esitutkintaan eli veri- ja virtsanäytteiden ottamiseen ryhdytään siten uudistuksen voimaan tultuakin vain, jos poliisi esimerkiksi ajotavan tai muun ulkoisen seikan perusteella epäilee kuljettajaa huumausaineen käytöstä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot