Mainos
Mainos

Huumekoirat liki korvaamattomia tullille

Viime vuonna huumekoirat tekivät Suomessa lähes joka päivä yhden huumelöydön. Suurin hyöty koirista on silloin, kun tarkastettavaa on paljon yhdellä kertaa.

Koirat ovat tullille nykyisin liki korvaamaton apu. Koira löytää huumekätkön ripeästi, paljon ripeämmin kuin ihminen vastaavassa tilanteessa. Useimmin kyse oli kannabistuotteista ja tapauksesta, joka olisi ihmiseltä jäänyt havaitsematta.

Tullilaitoksella on tällä hetkellä 45 huumekoiraa, joista käytännössä kaikki on saatu lahjoituksina.

Wilma

Turun tulli sai reilun vuoden ikäisestä labradorinnoutaja Wilmasta täydennystä kolmen koiran ryhmäänsä tasan vuosi sitten. Toistaiseksi Wilma on toiminut vain kokeneempien koirien apuna. Noin seitsemän vuoden työura alkaa sillä vasta alkukesästä, mutta jo nyt se osaa haistaa kaikki yleisimmät huumeet ja on vakuuttanut kouluttajansa ja isäntänsä tullitarkastaja Jari Kuusiston.

- Wilma on pärjännyt hienosti. On aivan perusasia, että koira on tulee ihmisten kanssa juttuun. Muuten niiden kanssa ei voisi matkustajaliikenteessä toimia lainkaan, sanoo Kuusisto.

Koirat ovatkin nykyisin aivan olennainen apu tullitarkastajien arjessa kuten viime vuoden tilastoistakin voi päätellä.

- Koko maan tullin koirat ovat tehneet lähes yhden löydön per päivä eli yhteensä yli 300 löytöä, kertoo koiratoiminnan esimies Jouni Varjonen läntisestä tullipiiristä.

Koirat eivät täysin voi korvata ihmistä, mutta on tilanteita, joissa ne ovat paljon ihmistä tehokkaampia.

- Veisi valtavan ajan, jos ihminen tarkastaisi ympärillä näkyviä kontteja tai kävisi läpi 2000 jalkamatkustajaa. Koira tekee sen aika nopeasti. Suurin osa koiran tekemistä löydöistä on sellaisia, jotka muuten jäisi tekemättä, kertoo Varjonen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme