Mainos
Mainos

Hylkeen metsästys pohdinnassa

EU-komissio valmistelee hylkeiden metsästyksestä ja hyljetuotteiden käytöstä koko EU:ta koskevaa lakia. Kannanottoja kuullaan ensi keskiviikkoon asti.

Suomessa kasvava hyljekanta aiheuttaa kalastajille merkittäviä tuhoja ja tulonmenetyksiä. Suomen ammattikalastajat vaativat metsästyksen jakumista.

- Meidän olosuhteissamme hyljekantaa pitää pystyä säätelemään. Tämä on meille lohen kannalta oleellinen kysymys ja kalastajille erityisen tärkeä kysymys, koska hylje tekee aika lailla tuhoja ja syö saalista, sanoo Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Jouni Lind.

Samaa komissiolle on viestittänyt Suomen valtio.

Suomessa hylkeen metsästys on tarkoin säädelty. Kaatolupia on tarjolla vuosittain 600-700, mutta niistä käytetään vain puolet. Metsästys on vaativaa ja nykyisin vain harva osaa hyödyntää saalista.

Merenkurkun neuvosto on EU-rahan turvin etsinyt vanhoja ja uusia käyttötapoja hylkeelle, jotta sitä kannattaisi metsästää. On syntynyt muun muassa keittokirja erilaisista hyljeruuista.

- Sanoisin, että hylkeen liha on sekoitus poroa, ehkä mukana on vähän mukana hevosenmakua. Ja sitten pieni aavustus myös jänistä mukana, arvioi ravintola Hemmerin ravintoloitsija Saku Railio.

Merenkurkun Neuvosto on viestittänyt EU:lle, että hyljetuotteita ei missään tapauksessa saa kieltää. Myöskään Suomen Luonnonsuojeluliiton tai Suomen WWF eivät vastusta hyljetuotteita tai hylkeen metsästystä, kunhan metsästystapa on eettinen eikä hyljekanta vaarannu.

Suomen valtio vastustaa hylkeitä koskevaa EU-lakia myös sen vuoksi, että seuraavaksi saatettaisiin puuttua muuhun metsästykseen tai turkistarhaukseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme