Mainos
Mainos

Hyssälä: Opiskelijat lasten tekoon

Sosiaaliministeri Liisa Hyssälä (kesk.) patistaa opiskelijoita lasten tekoon. Ministeri olisi valmis tasoittamaan nuorten vanhempien tietä korottamalla opintososiaalisia etuja.

Väli-Suomen sanomalehtien ja Turun Sanomien haastattelema Hyssälä perustelee esitystään sillä, että nykyisin ensisynnyttäjät ovat jo keskimäärin 29-vuotiaita. Tutkimusten mukaan kolmas lapsi jää korkean aloitusiän takia tekemättä, vaikka lasta toivottaisiinkin.

- Lapsia syntyy nyt liian vähän. Huoltosuhde on liian heikko. Syntyvyys pitäisi saada suuremmaksi, jotta sosiaaliturva saataisiin tulevaisuudessa rahoitetuksi, Hyssälä toteaa.

Myös yhteiskunnan kannalta olisi sosiaaliministerin mukaan edullisempaa, että lapset synnytettäisiin jo opiskeluaikana.

- Synnytys haittaa vähemmän opiskelua kuin työssäoloa. Kun työaikana synnytetään, tulee pitkät äitiyslomat. Ehkä opiskelu, äitiys ja isyys olisivat paremmin yhteen sovitettavissa. Joskus käy myös niin, että kun lapsi syntyy, opiskelut nopeutuvat. Vastuu painaa, Hyssälä sanoo.

- Tämä on kova haaste, mutta nuorena jaksaa enemmän. Nuoren synnyttäjän riskitkin ovat pienemmät, hän jatkaa.

Hyssälä toteaa, että vaatimus nykyistä nopeammasta opiskelusta ja synnyttämisestä samaan aikaan voi tuntua ristiriitaiselta.

- Se ei kuitenkaan ole mahdotonta, jos kaikki palat loksahtavat hyvin kohdalleen, ministeri sanoo.

Hyssälä uskoo, että opiskelijoiden sosiaaliturvan parantamisen ohella myös yliopistot ja korkeakoulut voivat järjestellä opinto-ohjelmiaan nuorille äideille paremmin sopiviksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme