Mainos
Mainos

Hyttysennusteet säikyttävät pohjoisen matkalaisia

Pieni hyönteinen saa aikaan suurta harmia, jos otolliset olot saavat sen lisääntymään liiaksi.

Varsinkin matkailuala on herkkä muutoksille, ja lööpeissä kirkuvat hyttysennusteet saattavat jopa muuttaa kansalaisten matkasuunnitelmia.

Perinteisesti hyttysistä on riesaa erityisesti maaseudulla ja Lapissa.

Rovaniemellä napapiirillä toimivan Joulupukin kammarin toimitusjohtaja Jarmo Kariniemi kertoo, että ulkomaiset turistit eivät hyttysennusteista hätkähdä - jos niitä heidän silmiinsä ja korviinsa edes kantautuu - mutta kotimaan matkalaisia hyttystilanne kiinnostaa.

– Jos puhutaan kovasti siitä, että tulossa on ennätyksellisen runsas hyttyskesä, matkalaiset kyllä reagoivat, Kariniemi sanoo.

– Ulkomaalaisilla on Lapista tietty mielikuva jo ennakkoon, eikä siihen vaikuta se, onko sinä kesänä sääskiä enemmän tai vähemmän.

"Levittääkö hyttynen tauteja?"

Lapin kesämatkailijoista noin 65 prosenttia tulee Kariniemen mukaan ulkomailta. Ulkomaalaisille laumana ympärillä pörräävät hyönteiset voivat jopa tulla yllätyksenä. Moni pelkää niiden levittävän tauteja samaan tapaan kuin malariahyttyset tropiikissa.

– Kaikki suomaiset tietävät, että suomalaisitikat eivät levitä mitään tauteja, mutta ulkomaalaisille se ei ole selvää. Heidän kysymyksensä liittyvätkin yleensä siihen, minkä vaarallisuusasteen otuksista on kyse. Kun heille sitten kertoo, että korkeintaan pieni nipistys tuntuu ja että siitä tulee vain pieni paukama, asia hoituu.

Kariniemi muistuttaa, että suurimmat hyttysarmeijat lymyävät yleensä metsien ja soiden siimeksissä, eivätkä ulkomaalaiset yleensä liiku sellaisilla alueilla.

– Ulkomaalainen turisti eksyy Lapissa harvoin asvaltilta kovin kauas.

"Lappi muuttumassa hyttysvapaaksi vyöhykkeeksi"

Kariniemen mukaan Lapissa ei ole ollut viime vuosina hyttysiä juuri lainkaan. Hän on valmis jopa julistamaan Lapin sääskivapaaksi alueeksi.

– Siitä on tilastollista tietoakin. Toisin sanoen Joulupukin kammarin sääskiosaston tonttujen varmojen tietojen mukaan sääskiarmadat ovat olleet jo useana vuonna matkalla pohjoisesta etelään. Napapiiriltä alkaen pohjoiseen sääskejä ei ole nähty käytännöllisesti katsoen pitkiin aikoihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme