Mainos
Mainos

Hyvä, paha kahvi - juo vaan, mutta älä liikaa

Aikuiset suomalaiset juovat kahvia päivittäin 4-5 kupillista. Juuri siksi terveysvaikutuksiin on kiinnitetty nyt entistä enemmän huomiota.

Kahvin on todettu kofeiinipitoisuuden vuoksi piristävän ja parantavan väliaikaisesti lähimuistia. Alankomaissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kahvinjuonti saattaa vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Kahvin on todettu ehkäisevän myös maksakirroosia. Haittapuolina kahvin on todettu nostavan hiukan verenpainetta, joka yleensä häviää parissa tunnissa. Kahvinjuonti saattaa pahentaa myös mahan ärsytysoireita. Kohtuus kahvinjuonnissa onkin tärkeintä.

– Lapset saavat suositusten mukaan juoda vain kupin ja raskaana olevat naiset kolme kuppia kahvia päivässä. Yksi kahvikupillinen sisältää yleensä noin 90-100 mg kofeiinia ja jos henkilö juo paljon energiajuomia, hän helposti saa kofeiinia yksinkertaisesti liikaa. Sekään ei ole hyväksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen kertoo.

Kahvi saattaa toimia joillakin henkilöillä myös indikaattorina, joka kertoo millaisessa kunnossa ollaan. Jos kestää kahvia hyvin, ei yleensä ole suurempia ongelmia muun muassa vatsassa. Tutkimusten mukaan suodatinkahvi on pannukahvia terveellisempää.

– Pannukahvissa on rasvakomponentteja, jotka helposti vaikuttavat veren rasva-arvoihin. Kannattaa myös muistaa, että kahvin nauttiminen kolme tuntia ennen nukahtamista heikentää yleensä yöunta. Viimeiset kahvihetket kannattaa sijoittaa siis alkuiltaan, Ovaskainen jatkaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme