Mainos
Mainos

Hyvää hillasatoa odotetaan: "Kummallinen vuosi"

Hillasadosta odotetaan runsasta varovaisen toiveikkaana. Metsäntutkimuslaitos valmistelee parhaillaan satoennustetta hillasta, jonka kukinta-aika on antanut viitteitä runsaastakin sadosta.

Tänä vuonna hillan kukinta alkoi Lapin läänissä 27.- 28. päivä toukokuuta. Kyseessä on varhaisin hillan kukinnan aloitus Lapin läänissä vuosikymmeniin.

– Olen tehnyt 30 vuotta valtakunnallisia satotutkimuksia ja tämä kukinta-aika on aikaisin, kertoo Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo. – Myös muualla Suomessa hillan kukinta alkoi touko-kesäkuun vaihteessa.

Salon mukaan varhaisen kukinnan taustalla on Lappia kohdannut helleaalto, johon hilla reagoi kasvattamalla kukkavanan ja avaamalla kukkansa pölyttäjille. Kesäkuun alku oli suosiollinen hillalle, koska yöpakkasia ei ollut, lämpöä riitti eikä kuivuus haitannut kosteilla paikoilla kasvavaa hillaa.

– Jäin kuitenkin pohtimaan, ehtivätkö aikaisin avautuneet kukinnot sittenkään pölyttyä, Salo aprikoi.

Halla vaanii

Sääennusteiden mukaan maan pohjoisosassa yölämpötilat laskivat viime yönä ja laskevat ensi yönäkin monin paikoin nollan tuntumaan ja paikoin myös pakkaselle. Halla ja mahdollinen yöpakkanen voivat aiheuttaa marjasadolle vahinkoa.

– Nähtäväksi jää, miten kylmä ilmamassa vielä vaikuttaa kukkiviin suomuuraimiin. Suoalueilla voi pakkasta olla muutama aste, Salo sanoo. – Kovat tuulet, sateet ja raekuurot voivat piiskata kukkien terälehtiä ja rikkoa kasvustojakin. Pölyttäviä hyönteisiäkään ei silloin liiku.

"Odottavalla kannalla"

Metsäntutkimuslaitoksen arvion mukaan tämä vuosi vaikuttaa vielä siltä, että hillasuolle päästäisiin kunnolla. Takana on muutama heikko hillavuosi, mutta nyt kukkien lukumäärä näyttää runsaalta tutkimussoilla.

Jos pölytys on onnistunut eikä säässä tule enää takapakkia, niin kullankeltaisia suomarjoja saa poimia urakalla.

– Tällä hetkellä olemme odottavalla kannalla ja positiivisesti latautuneita asian suhteen, kertoo vanhempi tutkija Kauko Salo. – Tämä on ollut hyvin kummallinen vuosi.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot