Mainos

Hyviä vuokratapoja poljetaan räikeästi

Likainen peli ja hyvien vuokratapojen rikkominen ovat lisääntyneet vuokra-asuntojen kysynnän kasvun myötä. Vuokralaisten keskusliitolle tulee tasaiseen tahtiin ilmoituksia muun muassa kohtuuttomista vuokrankorotuksista ja vuokrasopimusten rikkomisista, kertoo liiton järjestö- ja koulutuspäällikkö Ilpo Eerola.

- Vaikka vuokrasopimus on sidottu elinkustannusindeksiin, on vuokranantaja vaatinut jopa 15 prosentin vuokrankorotuksia. Kun vuokralainen ei halua tähän suostua, uhkaa vuokranantaja sopimuksen irtisanomiselle.

Myös lain edellyttämiä irtisanomisaikoja rikotaan räikeästi.

- Tänään tuli ilmi tapaus, jossa ulkomaille muuttanut perhe oli vuokrannut Suomen-asuntonsa vuokralaiselle. Perhe joutui kuitenkin tulemaan ennenaikaisesti Suomeen. Vuokralainen sai yöllä sähköpostiviestin, jossa kehotettiin tyhjentämään asunto kuukauden loppuun mennessä.

Eerolan mukaan vuokranantajan markkinoilla vuokralainen onkin monin paikoin heikossa asemassa.

- Vuokralainen voidaan aina uhata häätää. Vuokranantajan suurin tappio on taas se, että hän menettää vuokralaisen. Tässä markkinatilanteessa sillä ei ole kuitenkaan vuokranantajalle mitään merkitystä, sillä uusia vuokralaisia on pitkä jono oven takana, Eerola sanoo.

Eniten hyvää vuokratapaa polkevat Eerolan mukaan asuntosijoittajat, jotka haluavat pikavoittoja.

- Alalle tulee jatkuvasti uusia yrittäjiä ja henkilöitä, jotka haluavat esiintyä pomoina, ja sanoa missä kaappi seisoo. Nopea raha on kaikki kaikessa.

Määräaikaisille sopimuksille kritiikkiä

Järjestö- ja koulutuspäällikkö Ilpo Eerola toivoo, että alalla päästäisiin irti vuokranantajien yksipuolisesti määrittelemistä sopimuksista.

Tällaisia ovat muun muassa toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, joihin on määritelty ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika esimerkiksi vuoden päähän sopimuksen teosta. Sopimuksella vuokranantaja haluaa turvata vuoden vuokratulot itselleen.

- Näissä sopimuksissa vuokrasuhteen alku on määräaikainen tai rinnastettavissa määräaikaiseen suhteeseen. Määräaikainen sopimus on ehdottomasti toissijainen vuokrasopimus eikä noudata hyvää vuokratapaa. Sellainen pitäisi tehdä vain niissä tapauksissa, joissa kummatkin osapuolet sitä ehdottomasti haluavat.

Eerola huomauttaa, että vuokralainen voi hakea käräjäoikeudesta aina irtisanomislupaa.

Hän kuitenkin toivoo, että vuokranantaja ja vuokralainen sopisivat aina yhdessä asiat ennen papereiden allekirjoittamista

- Vuokrasopimukseen olisi saatava pykälä, jonka turvin vuokrasopimuksesta pääsisi irti ennemminkin. Sopimuksessa määriteltäisiin myös, millaista korvausta tai vahinkoa sopimuksen ennenaikaisesta lopettamisesta maksetaan vuokranantajalla.

Hän kiittelee sitä, että valtaosa vuokranantajatahoista kuuluu liittoihin, jotka hyvää vuokratapaa noudattavat.

- Yhteinen ohjeistus ja pelisäännöt ovat tehneet hyvää koko vuokramarkkinoille, Eerola kiittelee.

Hyvä vuokratapa -ohjeiston ovat laatineet yhdessä Vuokralaisten keskusliitto, Suomen vuokranantajat, Kiinteistöliitto ja Rakli.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot