Mainos
Mainos

Hyydepadot haittaavat jokien virtausta Länsi-Suomessa

Hyydepatoja syntyy jokiin pakkasella, jos kova virtaus estää suojaavan jääkannen muodostumisen. Veteen muodostuu suppojäätä, joka aiheuttaa tukoksia ja nostattaa tulvia.

Hyydepadot ovat aiheuttaneet loppuviikolla ongelmia muun muassa Bolidenin Harjavallan-tuotantolaitoksilla Satakunnassa. Metallia sulattaville tuotantolaitoksille ei ole saatu riittävästi raakavettä, koska hyydepadot haittaavat veden ottoa Kokemäenjoesta.

Viime yönä Bolidenin prosessivesiputkisto tukkeutui ja tuotanto oli ajettava alas, kertoo pelastuspäällikkö Kalervo Laaksonen Satakunnan pelastuslaitokselta.

Hyydepatoja yritetään avata kaivurien ja sukeltajien avulla. Tänään hyydepato-ongelmia oli muun muassa Kiikoisten Jaarassa ja Kokemäen Kauvatsalla.

Hyydepatoja muodostuu jokiin pakkasella, jos kova virtaus estää suojaavan jääkannen muodostumisen. Joessa virtaava vesi alijäähtyy ja siihen muodostuu suppojäätä, joka aiheuttaa tukoksia ja nostattaa tulvia. Joen pohjakin voi jäätyä, mikä nostaa veden pinnan nopeasti tulvalukemiin.

Pelastuspäällikkö Laaksosen mukaan Kokemäenjoella ryhdyttiin eilen vähentämään joen virtausta voimaloiden kohdalla, jotta joen pinta saataisiin jäätymään. Jos jokeen saadaan syntymään jääkansi, hyydepatojen muodostuminen loppuu. Jääkannen alla virtaava vesi sulattaa myös jokeen jo muodostuneet hyydepadot.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme