Mainos

Ideapark rakennettiin rakennusluvan vastaisesti

Lempäälään vuonna 2006 valmistunut Ideapark rakennettiin osin rakennusluvan vastaisesti, paljastaa MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kun ostoskeskus valmistui, siinä oli myymäläneliöitä lähes tuplasti rakennusluvassa ja asemakaavassa sallittu määrä.

Kaavoitus- ja rakennuslupakikkailu huomattiin myös erityisselvityksessä, jonka ympäristöministeriö teetti Ideaparkin synnystä. Selvitys tehtiin kesällä 2008 ministeriön omaan käyttöön. Julkisuudessa sitä ei ole esitelty.

- Ideaparkin suhteen kaava- ja rakennusvalvonnan puolella tapahtui todennäköisesti laiminlyöntejä tai ainakin sormien läpi katsomista, arvioi asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Sukari: Kaikki sujui Lempäälässä joustavasti

Kun Ideaparkia tehtiin, sille haettiin pitkin matkaa uusia rakennus- ja poikkeamislupia. Valmiiksi Ideapark tehtiin huhtikuussa 2006 annetulla luvalla.

Siinä todettiin, että lähes 140 000 kerrosneliömetrin kokoisessa rakennuksessa myymälätilaa sai olla 47 000 kerrosneliömetriä. Tämä oli asemakaavan määräys. Kun Ideapark avattiin, myymäläneliöitä olikin yllättäen noin 92 000 kem2.

Sekä liikemies Toivo Sukari että kunnanjohtaja Olli Viitasaari kiistävät, että rakennusvalvonta olisi tältä osin pettänyt.

- Siinä oli vain varastoa ja toimistoa, jotka muutettiin tilaa vievän kaupan neliöiksi. Tämä oli ihan normaali käytäntö. Lempäälässä kaikki sujui joustavasti, Sukari kehuu.

Kunnanjohtaja Viitasaari selittää asian toisin. Hänen mukaansa tuolloin katsottiin, että huonekalumyymälöiden "näyttelytilaa" ei laskettaisi myymäläneliöihin.

- Se oli silloin yleinen tulkinta. Tänä päivänä sitä ei varmasti enää hyväksyttäisi, Viitasaari myöntää.

Paperit järjestettiin kuntoon myöhemmin ja Ideapark sai rakennusluvan todellisille neliöille vasta puolitoista vuotta keskuksen avajaisten jälkeen. Välissä Ideapark oli saanut kokonsa mukaisen vähittäiskaupan suuryksikön merkinnän maakuntakaavaan ja kunta oli laatinut uuden asemakaavan. Erikoisella lupa- ja kaavajärjestelyllä vältettiin Ideaparkin viivästyminen ja riski hankkeen takkuamisesta.

Ympäristökeskus valitti elintarvikemyymälästä

Pirkanmaan ympäristökeskus valitti Ideaparkin rakennustöiden loppuvaiheessa myös elintarvikemyymälätilan rajusta laajentamisesta.

Ympäristökeskus huomasi vuonna 2004 annetun poikkeamisluvan vasta hieman ennen keskuksen avajaisia ja yritti saada lupaa purettua.

Ympäristökeskuksen mukaan lisäys ei ollut asemakaavan mukainen eikä rakennustarkastaja olisi saanut antaa siihen lupaa. Korkein hallinto-oikeus ei kuitenkaan purkanut jo lainvoiman saanutta lupaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot