Mainos
Mainos

IEA: Korkea hinta jarruttaa öljyn kulutuksen kasvua

Raakaöljyn ennätyksellisen korkea hinta jarruttaa Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan öljynkulutuksen kasvua. Maailman öljynkulutus kasvaa IEA:n tiistaina julkistamassa ennusteessa tänä vuonna hitaammin kuin kertakaan kuluneiden kuuden vuoden aikana.

IEA alensi jälleen ennustetta kulutuksen kasvusta. Sitä laskettiin 0,2 miljoonaa tynnyriä. Öljynkulutus kasvaa tuoreen arvion mukaan 0,9 prosenttia 86,6 miljoonaan tynnyriin päivässä. Kulutus supistuu hieman teollisuusmaissa, mutta kasvaa muualla maailmassa.

Öljyn kova hintapiikki lähes 140 dollariin tynnyriltä johtui IEA:n mukaan pitkälti geopoliittisista tekijöistä. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy, vaan öljyn tarjonta on IEA:n mukaan tiukalla. Loppuvuoden markkinanäkymiä energiajärjestö luonnehti katsauksessa epävarmoiksi.

Öljymarkkinoiden tilanne saattaa IEA:n mukaan helpottua lähikuukausina. Katsauksen perusteella ei kuitenkaan ole todennäköistä, että se laukaisisi markkinoiden jännittyneen tilanteen, koska korkea hintataso "selittyy pitkälti markkinoiden perustekijöistä".

"Öljytaakka" aiempaa helpompi kantaa

Reaalisesti öljy on kalliimpaa kuin kertaakaan aiemmin. IEA:n seuraaman viiteöljyn keskihinta nousi toukokuussa 125 dollariin tynnyrillä. Reaalihinta oli IEA:n mukaan karkeasti 23 dollaria korkeampi kuin edellisessä hintahuipussa vuonna 1980.

Öljyn kallistumisen vaikutukset talouskasvuun ovat jääneet aiempaa pienemmiksi, koska maailman bruttokansantuote on tuntuvasti korkeampi kuin edellisen hintahuipun aikana. Öljyn hankintakustannusten osuus maailmantuotteesta on entistä pienempi.

IEA:n ekonomistien mukaan öljyn hankintaan kului viime vuonna 4,3 prosenttia maailmantuotteen arvosta. Vuonna 1980 "öljytaakka" oli runsaat 7,3 prosenttia maailmantuotteesta. Öljynhankinnan kustannusten osuus maailman bruttokansantuotteesta voi nousta 6 prosenttiin, mikäli öljyn hinta pysyy loppuvuoden nykytasolla, arvioi IEA.

Suhteellisen öljytaakan keveneminen selittyy IEA:n mukaan maailmantuotteen ja öljyn hinnan eritahtisella kehityksellä. Reaalinen maailmantuote kasvoi suurimman osan 1980- ja 1990-lukua nopeammin kuin öljyn hinta. Öljyn reaalihinnan kasvu alkoi nopeutua uudelleen vajaa vuosikymmen sitten.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme