Mainos

IEA moittii Suomea turvetuista

Kansainvälinen energiajärjestö IEA kehottaa Suomea kiinnittämään huomiota energiaturvallisuuteen. Suomen energiapolitiikan arviossaan järjestö moitti myös turvetuotannon tukia.

Helsingissä tänään vierailulla ollut IEA:n pääjohtaja Nobuo Tanaka otti tiedotustilaisuudessa vahvasti esiin turvallisuusnäkökulman energia-asioissa. Hän muistutti Suomen olevan tuontienergiassa erittäin riippuvainen lähivaltioista.

- Riippuvuus on voimakasta ja nimenomaan hyvin pienestä määrästä valtioita, painotti Tanaka.

IEA kantaa huolta etenkin sitä, että toistaiseksi maamme on maakaasussa täysin riippuvainen Venäjästä. Tuontiöljystäkin yli 80 prosenttia on venäläistä.

- Energiaturvallisuutta lisäisi uusiutuvien energianlähteiden kirjon laajentaminen. Hyvää on se, että teillä on jo käytössänne hyvin laajasti erilaisia polttoaineita energiantuotannossa, lisäsi Tanaka.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) joutui tiedotustilaisuudessa puolustelemaan myös turpeen käyttöä energiantuotannossa. IEA kehotti hallitusta pitämään kiinni tavoitteesta lakkauttaa vähitellen turvetuotannon tuet.

- Vaikka olisi kyse aluepolitiikasta, Tanaka korosti.

Pekkarinen vastasi korostamalla turpeen merkitystä kotimaisena energianlähteenä. Ministeri otti esiin myös tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan turpeen kokonaispäästöjen taakka ei ole niin suuri kuin on uskottu.

Autoverouudistukselle kehuja

Kaikkiaan IEA listasi raportissaan yli 30 suositusta Suomen energiapolitiikan kehittämiseksi. Silti järjestö summasi energiapolitiikkamme kokonaisuudessaan tasapainoiseksi ja ympäristömielessä realistiseksi.

- Arviointia hankaloitti se, että moni muutos on jo valmisteilla, luonnehti Tanaka.

Erityisiä kehuja järjestö antoi autoverouudistuksesta, joka porrastaa verot hiilidioksidipäästöjen mukaan. Pääjohtaja muistutti, että vähäpäästöisyys merkitsee usein myös energiatehokkuutta.

Maamme sähkömarkkinoitakin IEA piti toimivina, vaikka kotimaisessa keskustelussa kilpailun puutetta usein valitetaan.

- Kilpailua ei tietysti koskaan ole riittävästi. Teillä sähkön hinta on kansainvälisesti vertaillen matalalla, joten se kertoo siitä, että markkinat toimivat, arvioi Tanaka.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot