Mainos
Mainos

Ihalainen jatkaa SAK:n puheenjohtajana

Lauri Ihalainen, 59, jatkaa Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajana.

SAK:n Helsingissä kokoontuva edustajakokous on valinnut Lauri Ihalaisen neljännelle puheenjohtajakaudelleen odotetusti ilman vastaehdokkaita.

Vuodesta 1990 SAK:ta johtanut Ihalainen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ennen nyt alkavan viisivuotiskauden päättymistä. Ihalainen kuitenkin korostaa, ettei kauden pituutta ole syytä pohtia, sillä edessä on ensin mm. seuraava tulokierros syksyllä 2007.

Spekulaatioita seuraajasta ei ole näkyvästi käyty. Julkisuudessa esillä on ollut lähinnä SAK:n edunvalvontaosaston johtaja, entinen Sähköliiton puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n kakkosjohtajaksi eli hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin edelleen Matti Huutola ja valtuuston puheenjohtajaksi Julkisten ja hyvinvointipalveluiden liiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori. Santamäki-Vuori on ilmoittanut, ettei hän ole pyrkimässä SAK:n puheenjohtajaksi.

Ihalaisen valintaa esittänyt Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa perusteli ratkaisua pitkäaikaisen johtajan kokemuksella ja yhteistyökyvyllä.

Ihalainen korosti valintansa jälkeen SAK:n uskottavuuden ja vaikutusvallan säilyvän, mikäli järjestö jatkossakin pitää keskeisinä arvoinaan oikeudenmukaisuutta ja yhtenäisyyttä.

"Työnantajat yhteistyöhaluttomia"

Ihalainen arvosteli työnantajia siitä, että he eivät ymmärrä yhteistyön merkitystä. Kankeasti etenevä kiista luottamushenkilöiden asemasta on osoituksena siitä, että työnantajat näkevät asian vain vastakkainasettelun näkökulmasta.

Santamäki-Vuori varoitteli, että mikäli luottamushenkilöiden roolia viestinviejinä ja tulkitsijoina ei ymmärretä, kehitys voi johtaa vastakkainasettelun lisääntymiseen.

SAK päättää kolmipäiväisessä kokouksessaan tulevan viiden vuoden tavoitteistaan. Suuria yllätyksiä ei linjanvedoissa ole.

Ihalaisen mukaan suurin ero viisi vuotta sitten järjestettyyn kokoukseen on globalisaation ja työelämän epävarmuuteen liittyvä huoli.

Pakkoyrittäminen halutaan estää

Toimintaa ohjaavan ohjelma-asiakirjan ohella kokouksessa käsitellään liittojen tekemiä 34:ää esitystä, jotka keskittyvät perinteisiin työelämän epäkohtien korjaamiseen.

Suuri osa puheenvuoroista on käsitellyt pätkätöitä, työttömyysturvaa, vuokratyön valvontaa, luottamushenkilöiden asemaa ja järjestötoiminnan tulevaisuutta.

Kokouksessa haluttiin saada selkeä linjaus myös liittojen välisten reviiririitojen ehkäisemiseksi.

Metalliliitto ja Kemianliitto tekivät esityksen, jonka pohjalta mm. elektroniikkateollisuuden sopimusoikeuksista sovittaisiin yhteisesti.

Korjauksia halutaan myös "pakkoyrittämisen" rajoittamiseksi. Ammattiliitot vastustavat yleistynyttä tapaa siirtää työsuhteiset työntekijät yrittäjiksi. Sitä pidetään tapana teettää sama työ ilman työnantajan maksuja ja velvoitteita.

Messukeskuksessa järjestettävään kokoukseen osallistuu 275 kokousedustajaa ja mm. noin 60 ulkomaista vierasta.

Huomisaamuna kokouksessa vierailee presidentti Tarja Halonen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme