Mainos
Mainos

Ihalainen vaatii tukea Saloniuksen sovittelutyölle

Vappupuheissa on otettu kantaa mm. paperiteollisuuden työehtokiistoihin. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kehottaa Paperiliittoa lopettamaan työnseisaukset ja työnantajaa vähentämään uhoamisähkyä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kehottaa metsäteollisuuden työmarkkinaosapuolia luomaan parhaat mahdolliset edellytykset huomenna alkaville sovitteluneuvotteluille. Ihalainen kehotti vappupuheessaan Paperiliittoa lopettamaan työnseisaukset ja Metsäteollisuutta vähentämään uhoamisähkyä.

Ihalainen moitti Metsäteollisuutta riidankylvämisestä ja neuvotteluilmapiirin tahallisesta heikentämisestä huononnusehdotuksilla. Ihalainen arvioi, ettei Metsäteollisuus haluakaan tasapainoista sopimusta vaan yrittää vain nostattaa tyrmäysuhoa ja uskotella, että Paperiliitto ja työntekijät ovat kyykytettävissä.

- Tällainen ajattelu on työmarkkinoilla ylimielisen vaarallista ja perustuu täydelliseen virhearviointiin alan työmarkkinatilanteesta, Ihalainen sanoi.

STTK:laisen Toimihenkilöunionionin puheenjohtaja Ilkka Joenpalo varoitti, että jos Metsäteollisuus saa vaatimuksensa läpi, tullaan muillakin aloilla ajamaan samankaltaisia huononnuksia työntekijöiden ehtoihin. Tästä vaarasta varoitteli myös vasemmistoliiton kansanedustaja Outi Ojala, joka kehotti Paperiliittoa pitämään pintansa.

Kansanedustaja Mikko Immonen kummasteli työnantajien intoa murtaa ay-liike jopa valheellisilla väitteillä. Immonen luonnehti työnantajapuolen syytöksiä työtaistelujen laittomuudesta täydeksi pupuksi.

- Jos työnantajat onnistuvat murtamaan maamme vahvimman ammattiliiton selkärangan, tietää se huonoja aikoja koko ay-liikkeelle ja sopimusjärjestelmälle. Siksi paperityöläiset ansaitsevat kaikkien palkansaajien tuen, Immonen sanoi.

Ahonen: Metsäteollisuudella ei ole sovintohalua

Paperiteollisuuden työrauhan paluu riippuu nyt työnantajien asenteesta, sanoi SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen vappupuheessaan Kuusankoskella. Ahonen totesi, että Paperiliiton jäsenet palaavat työpaikoilleen suunnitellusti huomenna klo 6.

- Näin ollen vastuu rauhanomaisesta toiminnasta sovittelun aikana onkin työnantajilla, joiden ei tule enää kärjistää tilannetta estämällä työntekoa, vaatimalla kohtuuttomia ennakkomaksuja tai keskeyttämällä palkanmaksua työntekijöiltä.

Ahosen mukaan Paperiliiton oli pakko ottaa lakonuhka käyttöön, jotta työnantajapuoli ei voisi kieltäytyä neuvotteluista valtakunnansovittelijan johdolla. Hän arvosteli Metsäteollisuuden toimintaa koko neuvotteluprosessin aikana ja arvioi, ettei työnantajapuolella ole ollut mitään halua saada aikaan asiallisia neuvotteluja tai sopimusta.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola katsoi tilanteen olevan niin vakava, että sopimusyhteiskunnan peruspilarit ovat koetuksella. Hän arvioi Seinäjoella, että Metsäteollisuuden työnantajat hakevat irtautumista sopimusyhteiskunnasta ja yhteisvastuun Suomesta.

Kokoomus: Laittomat lakot estettävä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jyri Häkämies paheksui vuorostaan Kotkassa sitä, että hallitus omalla toimimattomuudellaan hyväksyy laittomat lakot.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén vaati lainsäädäntöä laittomien lakkojen estämiseksi.

- Laittomat lakot voivat pahimmassa tapauksessa toimia yrityksiä ja kokonaisia toimialoja karkottavina tekijöinä, Vilén sanoi Rovaniemellä.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula taas vaati ay-eliittiä kuriin ja paheksui Paperiliiton lakkoa.

- Ay-liikkeen eliitti, Paperiliitto ja AKT ovat valmiita pysäyttämään koko Suomen ulkomaankaupan, jos ei synny heille mieleisiä palkkaratkaisuja, vaikka heidän palkkansa jo nyt ovat sillä tasolla että sairaanhoitajat, luokanopettajat ja maanviljelijät voivat nähdä sellaisista sopimuksista vain päiväunia, Takkula paheksui.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme