Mainos

Ihalainen varoittelee hallitusta sooloilusta ja hötkyilystä

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) varoittelee ministereitä sooloilusta ja yksittäisiin tavoitteisiin takertumisesta. Hän korostaa, että Suomen ainoa keino selviytyä talouskriiseistä on se, että uusi hallitus hallitsee suuret linjat.

– Ei pitäisi lähteä hötkyilemään ja pitämään yllä epävarmuutta. Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet on toteutettava.

Nyt yhteinen tahtotila on Ihalaisen mielestä yhä hauras. Ihalaisen pääviesti on, että isot linjat täytyisi kyetä pitämään, vaikka hallituksissa syntyy aina riitoja.

Hallitus ei ole sähköjänis

Kiistoja voi syntyä säästöjen eli leikkausten kohdentamisesta. Irtiottoihin ei Ihalaisen mukaan varsinkaan nyt olisi varaa talousnäkymien epävarmuuden vuoksi.

– Ei hallitus voi mikään sähköjänis tai tuuliviiri olla. Jokaisen pörssikurssiheilahduksen perässä ei voida lähteä tekemään ratkaisuja, jotka horjuttavat vakautta.

Koska talouden näköala on sumussa, uusia päätöksiä joudutaan tekemään ensi keväänä.

– Muuttuviin tilanteisiinkin pitää reagoida, mutta en pidä hyvänä, että ylläpidetään epävarmuutta.

Tilannetta ei helpota se, että käsiteltävänä on valtava määrä asioita. Ihalaisen mielestä on hyvä, että leikkauspäätöksetkin tehdään nyt heti vaalikauden alussa.

Vakaus vaatii luottamusta

Ministeri uskoo, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt onnistuvat hankkeessa yhdistää talous ja työmarkkinapolitiikka. Hän pitää selvänä, että keskusjärjestöt pystyvät yhä myös aikaansaamaan raameja työvoimakustannuksiin.

Noin 20 vuotta palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtajana toiminut Ihalainen on profiloitunut hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyön ykkösveturina.

Hän ei enää perää takaisin keskitettyjä tuloratkaisuja, mutta arvioi, että yhä epävarmemmiksi käyvät talousnäkymät pakottavat Suomen edelleen tukeutumaan entistä tiiviimpään kolmikantayhteistyöhön.

– Maan talouden vakaus ja ennustettavuus vaativat osapuolten välistä luottamusta.

Hallituksen oltava aktiivinen

Tavoite yhteistyön tiivistämisestä entisestään kirjattiin hallitusohjelmaan jo alkukesästä, kun nähtiin talouden epävarmuustekijät.

Ihalainen uskoo, että linja pysyy ja vahvistuu. Kaikille yhteisiä pyhiä sanoja ovat edelleen kasvu, kilpailukyky ja työllisyys.

– Iso linja on se, että hallitus on itse aloitteellinen siinä, että selvitetään edellytykset talous- ja työmarkkinapolitiikan koordinaatiosta ja yhteen suuntaan kulkemisesta.

Tässä taloustilanteessa se on Ihalaisen mielestä ainoa keino selviytyä.

– Se antaa kansalaisille luottamusta oman taloutensa tulevaisuuteen. Jos kansainvälinen kauppa tökkii, työmarkkinaratkaisuilla voidaan turvata kotimainen kysyntä.

Ihalainen perää rehellisyyttä myös tavallisten kansalaisten suuntaan. Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet työttömyyden vähentämisestä ja työelämän laadun parantamisesta tulee toteuttaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot