Mainos
Mainos

Ihastuttava löytö: Saimaannorpan kuutti havaittu Puruvedellä – Järjestö vaatii ministeriöltä lisätoimia

Saimaannorppakanta on vakiintunut Puruvedelle. Metsähallituksen pesälaskennoissa havaittiin ensimmäinen kuutti vuosikymmeniin.

Video: Saimaannorppa harhaili kilometrien matkan jäällä.

Kuutin syntymää on odotettu Puruvedellä vuodesta 2007 lähtien. Silloin alueella havaittiin ensimmäiset talvehtivat saimaannorpat.

Puruvedellä oli vielä ennen sotavuosia vankka yli 50 norpan kanta. Sodan jälkeen alueelta metsästettiin norppia vahinkoeläiminä ja norppakanta katosi, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Puruvesi on norpan luontaista elinaluetta, jonne se on palaamassa hitaasti kannan elpyessä. Viimeisen kannanarvion mukaan alueella on 5–7 norppaa.

Järjestö vaatii lisätoimia

WWF Suomi vaatii nyt, että saimaannorpan suojelua Puruvedellä on tehostettava.

Järjestö huomauttaa, että Ympäristöministeriö on linjannut vuonna 2011, että saimaannorppa lisätään Puruveden Natura 2000 -alueen lajiluetteloon. Natura-alueet ovat luonnonsuojelualueita, joilla suojelun piirissä ovat ainoastaan ne lajit, jotka mainitaan alueen perusteissa.

Täten norpan lisääminen lajiluetteloon tarkoittaisi esimerkiksi verkkokalastuksen rajoittamista alueella.

– Ministeriö lupasi toissa vuonna toteuttaa linjauksensa, jos alueelta löytyy norpan poikaspesiä. Nyt on aika lunastaa tämä lupaus, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Puruveden luonnonsuojelualue sijaitsee Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme