Mainos
Mainos

Ihminen ja ympäristö, toimittaneet Jari Niemelä, Eeva Furman, Antti Halkka, Eeva-Liisa Hallanaro, Sanna Sorvari

(Gaudeamus)

Monimuotoinen tietoteos on ensimmäinen mieleen tuleva sanapari, kun katselen Ihminen ja ympäristö - teoksen sisällysluetteloa. Kansien väliin on pakattu yli 90 kirjoittajan näkemys ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksesta.

Luonto kestää paljon, mutta nyt aletaan lähestyä rajaa, jossa se ei enää kestä. Kirja käsittelee niin maalla, merillä kuin ilmastossakin tapahtuvia ja tapahtuneita muutoksia. Pysäyttävistä faktoista huolimatta kirjassa ei vaivuta epätoivoon. Vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa kehityksen suuntaa.

"Maailmankaikkeuden mitassa pienikin muutos voi syöstä Maan herkät järjestelmät pois raiteiltaan, jolloin elonkirjo alkaa laajenemisen sijasta supistua. Hälyttäviä merkkejä on jo ilmassa. Ihmiskunnan on syytä valpastua."

Teoksessa pohditaan, onko luonnolla itseisarvoa ja mitkä ovat ihmisen kytkennät luontoon.

Monet alan termit vieraannuttavat, mutta tässä teoksessa niitä on onnistuttu selittämään kansantajuisesti. Mitä ne ekosysteemipalvelut nyt olivatkaan? Enpä tiennyt, että esimerkiksi hirvenmetsästys voidaan luokitella kulttuuriseksi ekosysteemipalveluksi.

Teos on käsittämättömän kattava. Tarkastelussa ovat metsät, meret, suot, sademetsät, tunturit, savannit, aavikot, joet ja järvet. Itämerta ja vieraslajejakaan ei ole unohdettu.

Yli 400 sivun eepoksessa ehditään pohtia luonnonsuojelua ja sitä, miten ihminen muokkaa luontoa. Kaupunkiluonto, valo- ja äänisaaste, mökkeily ja perinneympäristöt saavat oman katsauksensa.

Kirja huipentuu sen pohtimiseen, miten nykymenoa voisi muuttaa. Keinoja löytyy jokaisen kansalaisen omista valinnoista muutamien kuntien asettamaan tavoitteeseen muuttua hiilineutraaliksi kunnaksi.

Arvelen, että tästä kirjasta tulee minulle tärkeä työväline, sellainen jatkuvasti pöydällä pidettävä käsikirja. Se tarjoaa tarpeellisia taustatietoja lukuisiin ympäristöaiheisiin.

Päivi Mäki-Petäjä on MTV3 uutisten ympäristötoimittaja. Työkseen hän tekee luonto- ja ympäristöaiheisia juttuja uutisiin ja Huomenta Suomeen. Myös aihepiiriä koskettava kirjallisuus kiinnostaa, mutta aikaa lukemiseen jää harmittavan vähän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme