Mainos
Mainos

Ihminen läpivalaistiin vahingossa - näin vaarallista se on

Säteilyturvakeskuksen mukaan henkilön läpivalaisussa saama säteilyannos on hyvin pieni.

Tulli tiedotti Helsingin Länsisatamassa viime lauantaina sattuneesta tilanteesta, jossa raskaan liikenteen ajoneuvosta löytyi ihminen, joka huomattiin vasta läpivalaisun jälkeen. Henkilö oli piiloutunut ajoneuvon ohjaamoon, kuljettajan makuutiloihin. 

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Eero Oksasen mukaan läpivalaistulla henkilöllä ei ole syytä huoleen, sillä hänen saama säteilyannos on hyvin pieni.

– Se vastaa noin neljän viiden päivän säteilyannosta, jonka saa taustasäteilystä normaalistikin. Ei tarvitse mitään hoitoa, koska säteilyannos on niin merkityksetön.

– Varmaan luokkaa kymmenen kertaa pienempi kuin normaali keuhkoröntgenkuvauksessa saatu annos, Oksanen lisää.

Ylitarkastajan mukaan vastaavat tilanteet ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Aina ennen läpivalaisua kuljettajalta kysytään, onko autossa muita henkilöitä. Tullin mukaan kuljettaja ei ollut ilmoittanut, että autossa olisi matkustajia.

– Käytännössä ihmisen pitäisi joutua läpivalaistuksia satoja tai tuhansia kertoja, vasta sitten se alkaisi olla terveydelle vaarallista.

 

 

 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme