Mainos
Mainos

Ihmiskaupan uhrien asemaa aiotaan parantaa oleskeluluvilla

Ulkomaalaislakia muutetaan siten, että jatkossa ihmiskaupan uhreille voidaan myöntää oleskelulupia. Uudistuksen uskotaan alentavan uhrien kynnystä pyytää apua viranomaisilta.

Ulkomaalaislakiin aiotaan lisätä säännökset ihmiskaupan uhreille myönnettävästä oleskeluluvasta ja heidän suojelustaan. Lakiin esitetään myös säännöstä harkinta-ajasta, jonka kuluessa ihmiskaupan uhri voi toipua kokemuksistaan ja mahdollisesti ryhtyä viranomaisten kanssa yhteistyöhön rikollisten kiinni saamiseksi. Valtioneuvosto hyväksyi esityksen sisällön päivällä.

Esitys liittyy EU-lainsäädäntöön, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on helpottaa ihmiskaupan uhrien irtautumista rikollisjärjestöjen otteesta. Uhrien kynnyksen ottaa yhteyttä viranomaisiin uskotaan alenevan selvästi, jos heillä on tieto siitä, ettei heitä kohdella vain mahdollisesti laittomasti maahan tulleina henkilöinä tai rikollisina. Suomen rikoslaissa on jo ennestään ihmiskaupan rangaistavuutta koskevat määräykset.

Suomen on arvioitu olevan vuosittain satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- tai kohdemaa. Ihmiskaupan uhreille myönnettäviä oleskelulupia ei tämänhetkisen arvion mukaan kuitenkaan tulisi olemaan kovin monta. Todennäköisenä pidetään enintään muutamaa kymmentä tapausta vuosittain.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme