Mainos
Mainos

Ihmiskauppa kasvava ongelma Suomessa

Tänään on käsitelty oikeudessa ihmiskauppajuttua, joka on räikein osoitus kasvavasta ihmisoikeusongelmasta Suomessa.

Helsingissä alkanut ihmiskauppaa koskeva oikeudenkäynti on vain jäävuoren huippu, sanoo ihmisoikeusjärjestö Suomen Helsinki-komitea.

Järjestön raportissa todetaan, että ihmiskauppa ja ihmisten salakuljetus on nousemassa entistä suuremmaksi ongelmaksi erityisesti Aasiasta tulevien suorien lentoreittien lisääntyessä.

- Ihmiselle kerrotaan, että hän tulee Suomeen johonkin aivan muuhun työhön, kodinhoitajaksi tai mansikan poimijaksi. Sitten hänet suljetaankin johonkin ja pistetään myymään seksuaalisia palveluja, sanoo Suomen Helsinki-komitean puheenjohtaja Nina Suomalainen.

Suomalaisen mukaan ihmiskaupasta on kyse myös silloin, kun joku tulee Suomeen prostituoiduksi mutta ei saakaan itse päättää tekemisistään, asiakkaistaan ja palkkansa käytöstä.

Tuore seksinoston kriminalisoiva laki ei Suomen Helsinki-komitean mielestä hillitse ihmiskauppaa. Maksullisia naisia käyttävät miehet kun eivät mene poliisin pakeille.

Helsinki-komitea vaatii ihmiskaupan uhreille parempaa suojaa, jotta nämä uskaltautuisivat kertomaan tukalasta tilanteestaan viranomaisille.

Kahdeksaa syytetään törkeästä ihmiskaupasta

Suomen ensimmäistä ihmiskauppajuttua on käsitelty tänään oikeudessa. Syytettyjen epäillään kuljettaneen Suomeen 15 naista paritettavaksi. Yksi heistä oli 21-vuotias kehitysvammainen, joka huijattiin Suomeen lupaamalla lastenhoitajan työtä.

Yhden syytetyn virolaismiehen epäillään tuoneen paritettavaksi oman 18-vuotiaan vaimonsa.

Lliigan jäseniksi epäillään kahdeksaa ihmistä, joista kaksi on suomalaisia. Kihlakunnansyyttäjä Sirpa Väätäinen sanoo, että syytetyt toimivat organisoidusti. Prostituoituja uhkailtiin ja heidät sullottiin asuntoihin tekemään töitä. Naisia uhkailtiin myös, jos heillä ei ollut tarpeeksi asiakkaita. He eivät myöskään saaneet poistua huoneistoista ilman lupaa.

Yhtä syytettyä virolaismiestä pidetään liigan Suomen-johtajana. Hänellä on taustallaan ainakin vankilatuomio suuresta huumejutusta. 32-vuotiaan miehen epäillään saaneen käskyjä koko liigan varsinaiselta johtajalta Virosta. 32-vuotias kiistää syyllistyneensä minkäänlaisiin laittomuuksiin.

Syytetyistä suomalaisista puolestaan toinen väittää, että "paniikkikohtaus" sai hänet myöntämään syyllisyytensä poliisikuulusteluissa ja että hän ei muista kuulusteluista mitään.

Toinen suomalaissyytetty on myöntänyt syyllistyneensä paritukseen. Miehellä on takanaan jo aiemmin saatu tuomio parituksesta. Hän kertoi tehneensä virolaisnaisista ilmoituksia internetiin, kuljettaneensa heitä ja keränneensä rahoja. Mies ei kuitenkaan halunnut vastata kysymyksiin siitä, kuka antoi käskyjä.

Jutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina, jolloin kuullaan videoyhteyden avulla virolaisia prostituoituja. Heitä on tapauksessa asianomistajina 14. Kokonaisuudessaan jupakan käsittely kestää aina heinäkuun puoliväliin asti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme