Mainos
Mainos

Ihmisoikeuskeskus: Suomalainen koulujärjestelmä ei opeta ihmisoikeuksia tarpeeksi

Ihmisoikeuskeskus on todennut vakavia puutteita suomalaisessa ihmisoikeuskasvatuksessa ja -koulutuksessa.

Suurimpana ongelmana pidetään sitä, että ihmisoikeuksien merkitystä ei painoteta tarpeeksi ja niitä ei esitetä velvoittavina normeina. Sen sijaan ihmisoikeudet näyttäytyvät arvoina, jotka voi vapaasti valita tai jättää valitsematta.

Ihmisoikeuskeskus esittää ihmisoikeuksien opettamista kaikilla opetustasoilla päiväkodeista yliopistoihin. Tämä edellyttää muun muassa opettajien pakollista ihmisoikeuskoulutusta ja ihmisoikeuksien sisällyttämistä osaksi opetussuunnitelmaa. 

Ihmisoikeuskeskuksen mukaan ihmisoikeuksiin liittyvä opetus riippuu pitkälti yksittäisten opettajien motivaatiosta ja halusta ottaa ne mukaan opetukseen. Ihmisoikeuksia opetetaan kouluissa tyypillisesti teemapäivinä, joissa tuodaan esille vain tiettyjä ihmisoikeuksia. Tämä voi johtaa siihen, että yhden oikeuden nojalla poljetaan toista.  Yhden oikeuden painottamisesta seuraa myös se, että oppilaille ei hahmotu kokonaiskuvaa ihmisoikeuksista ja niiden vaikutuksista.

– Olen kuullut opettajan kertoneen, ettei hän voi puuttua rasistiseen puheeseen sananvapauden vuoksi. Se osoittaa ymmärryksen puutetta. Oikeudet eivät ole ehdottomia, vaan ne pitää nähdä kokonaisuutena, sanoo ihmisoikeuskeskuksen johtaja Kristiina Kouros


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme