Mainos
Mainos

Ihmisoikeuskomitea: Suomen viranomaiset eivät ymmärrä saamelaisten elämäntapaa

YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Suomen saamelaiset jäävät varjoon itseään koskevassa päätöksenteossa. Komitea julkisti Suomen kansalaisten oikeuksia käsittelevät loppupäätelmänsä eilen. Päätelmien yksi osio käsitteli saamelaisia.

Ihmisoikeuskomitean mielestä valtion pitäisi huolehtia siitä, että saamelaisinstituutioilla ja -yhteisöillä olisi enemmän vaikutusvaltaa sellaisissa asioissa, jotka koskevat saamelaista kulttuuria ja elämäntapaa.

Komitea puuttuu lausunnossaan myös siihen, että saamelaisten perinteisillä asuinalueilla on maan käyttöön ja maaoikeuksiin liittyviä epäselvyyksiä. Maiden käyttöön liittyvät lausunnot olivat odotettuja, sillä ihmisoikeuskomissaari on esittänyt samantapaisia näkemyksiä jo aiemmin.

Viranomaisten toimintaa komitea arvioi siten, että Suomen viranomaiset eivät ehkä täysin ymmärrä saamelaista elämäntapaa eivätkä pysty sopeuttamaan toimintaansa sen mukaan.

Valtiota komitea patistaa siihen, että saamenkielistä opetusta pitäisi edistää koko maassa. Nykyisin saamenkielinen opetus on taattu vain saamelaisten kotiseutualueella Lapissa.

(MTV3 - STT - HS)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot