Mainos
Mainos

Ihmisoikeustuomioistuin: Korkein oikeus rikkoi isän oikeuksia

Suomen korkeimman oikeuden päätöksessä ei kunnioitettu brittimiehen oikeuksia isänä, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. KKO määräsi miehen kahden lapsen huoltajuuden heidän äitinsä naispuoliselle avopuolisolle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomen korkein oikeus on rikkonut brittimiehen oikeuksia huoltajuuskiistassa, jossa huoltajuus oli määrätty lasten toiveiden mukaisesti.

Päätös liittyy tapaukseen, jossa korkein oikeus oli määrännyt miehen kahden lapsen huoltajuuden heidän äitinsä naispuoliselle avopuolisolle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että päätöksessä oli painotettu lasten näkökantoja eikä huomioitu muita tekijöitä kuten miehen oikeuksia isänä. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan lapsille oli siten annettu ehdoton veto-oikeus.

Kun lasten britti-isä ja suomalaissyntyinen äiti olivat eronneet 1990-luvun alkupuolella, oli huoltajuus määrätty äidille. Hän kuitenkin kuoli kuusi vuotta myöhemmin. Käräjäoikeus ja hovioikeus määräsivät huoltajuuden lasten isälle, mutta korkein oikeus kumosi päätökset. Se määräsi huoltajuuden äidin avopuolisolle vedoten lasten toiveisiin.

Ihmisoikeustuomioistuin määräsi maksettavaksi lasten isälle 10 000 euron vahingonkorvaukset sekä 56 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot