Mainos
Mainos

Ihmistä piinaavia viruksia kantavat hyttyset leviävät entistä nopeammin eri puolilla maailmaa

Zika on tämän hetken puhutuin virus, mutta se ei taatusti ole viimeinen ihmiskuntaa piinaava virustauti. Ihmisten liikkuminen, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos kiihdyttävät hyttysten ja virustautien leviämistä.

Zika, denguekuume, chikungunya, St. Louisin aivotulehdus, Länsi-Niilin virus, keltakuume.

Hyttysten levittämät taudit surmaavat vuosittain yli 700 000 ihmistä. Näistä tapauksista yli 400 000 johtuu malariasta. Malariaan menehtyneiden määrä on vähentynyt 60 prosentilla viidessätoista vuodessa, mutta yllä oleva tautilista kertoo, ettei yksin malaria piinaa ihmisiä.

Yhä nopeammin ja laajemmalle

Viruksia kantavat hyönteiset ja niiden kantamat virukset leviävät yhä nopeammin, ihmisen toiminnan seurauksena. 

– Huolena on, että näitä lajeja leviää kaikkialla. Nyt huomio keskittyy zikavirukseen, mutta hyttyset voivat kantaa monia eri viruksia ja muita taudinaiheuttajia, sanoo tutkija Anna-Bella Failloux ranskalaisesta Pasteur-instituutista uutistoimisto Reutersille.

Lentokoneissa suhaavat ihmiset kantavat kropassaan mukanaan taudinaiheuttajia, ja rahtialukset kuljettavat lastiensa seassa lajeja paikasta toiseen.

Jätteitä ja seisovia vesipisteitä pursuavat kaupungit ovat hyönteisten kannalta mitä mainioimpia sikiämis- ja asuinpaikkoja, viemäreitä ja maanalaisia metrolinjoja unohtamatta.

– Hyttyset ovat liikkeellä eri puolilla maailmaa, ja samaan aikaan ihmisten matkustaminen on lisääntynyt valtavasti. Ihmiset kuljettavat taudinaiheuttajia mukanaan, ja hyttyset odottavat että pääsevät levittämään niitä, toteaa hyönteistieteilijä Jolyon Medlock Britannian terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ilmastonmuutos lisää tautiriskejä

Myös ilmaston lämpeneminen lisää tautiriskiä.

YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan maapallon lämpeneminen kahdella kolmella celsius-asteella voi lisätä useilla prosenteilla mahdollisuutta esimerkiksi sairastua malariaan. Lämpeneminen myös nopeuttaa hyttysten kasvua munasta aikuiseksi.

Malaria on palannut Eurooppaan pitkän poissaolon jälkeen, ja Malesiassa trooppisten metsien hakkuut ovat lisänneet jyrkästi tapauksia, joissa ihminen on sairastunut normaalisti apinaa vaivaavaan malariaan.

25 viruksen tiikerihyttynen

Tutkijat ovat huolissaan erityisesti tiikerihyttysestä. Sen asuinpiiri kasvaa, ja hyönteinen kykenee levittämään ainakin 25 eri virusta, mukaan lukien zikaa.

Lisää huolenryppyjä tuo se, että useat eri hyttyslajit saattavat levittää samaa virusta.

Hyttysten levittämiä tauteja vastaan on kamppailtu pitkään niin myrkyin, rokottein kuin hyttysverkoin, ja menestys on ollut paikoin hyvä.

Ne ovat kuitenkin yhä vitsaus. Uusiksi tuhoamiskeinoiksi on mietitty muun muassa hyttysten geeniperimän muokkausta.

Hyttyset myös välttämätön hyvä

Maailmassa on yli kolme ja puolituhatta hyttyslajia, joista vain parisensataa tarvitsee ihmisverta.

Hyttyset ovat hyödyllisiä monen eläinlajin ravintona. Ne saattavat myös edistää kasvien pölyttymistä, mikä on tärkeää ihmisen ruokahuollon kannalta.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme