Mainos
Mainos

Ihosyövän ennuste parantunut

Vielä 1950-luvulla vain noin 20 prosenttia melanoomaan sairastuneista oli elossa kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta. Nykyään taudista paranee täysin yli 80 prosenttia potilaista.

Ihomelanooman ennuste on viime vuosina parantunut nopeasti. Valtaosa kasvaimista todetaan jo varhaisvaiheessa. Varhain todetuista ja hoidetuista ihomelanoomista noin 80 prosenttia paranee tuoreen väitöstutkimuksen mukaan taudistaan täysin. Taudin ennuste osataan arvioida kohtuullisesti jo nykymenetelmillä, mutta ennusteista poikkeava kasvaimen käyttäytyminen on kuitenkin yleistä.

Lääketieteen lisensiaatti Suvi Ilmonen on väitöstutkimuksessaan etsinyt uusia menetelmiä, joilla voidaan tunnistaa tehokkaammin suuren riskin potilaat. Ilmosen tutkimuksen mukaan Suomessa hoitotulokset ovat jo nyt kansainvälisellä tasolla. Valtaosa eli 91 prosenttia kasvaimista todetaan jo varhaisvaiheessa. Kun potilaista oli elossa kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta vielä 1950-luvulla vain noin 20 prosenttia ja 1970-luvulla noin 50 prosenttia, paranee nykyisin taudistaan täysin yli 80 prosenttia potilaista.

Taudin ennusteeseen vaikuttivat merkittävimmin kasvaimen levinneisyys, paksuus ja sijanti vartalossa. Suomessa todetaan uusia melanoomia vuosittain noin 700. Melanooman kirurginen hoito on käytännössä ainoa taudin parantava hoito.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot