Mainos
Mainos

Iisalmen piiritetty ampui itseään

Iisalmen piiritystilanne laukesi, kun piiritetty mies ampui itseään. Asemiehestä varoitettiin viranomaisten hätätiedotteella kaikilla valtakunnan radiokanavilla.

Poliisin piirittämä iisalmelaismies ampui itseään päähän kotitalonsa pihamaalla iltapäivällä Iisalmen Ruotaanmäessä. Poliisi toimitti vakavasti haavoittuneen 41-vuotiaan miehen Rajavartiolaitoksen helikopterilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Miehen itselleen aiheuttamat vammat ovat vakavat, mutta eivät tällä hetkellä hengenvaaralliset.

Piiritystilanteen takia Ruotaanmäessä oli useiden neliökilometrien laajuinen alue eristettynä aamuvarhaisesta iltapäivään. Poliisi oli kehottanut lähiseudun asukkaita pysyttelemään sisätiloissa, mutta alueen asuntoja ei evakuoitu.

Iltapäiväksi Ylä-Savon poliisin avuksi vaarallisena pidettyä miestä piirittämään saapui myös poliisin Karhuryhmä. Ryhmä ei kuitenkaan ehtinyt edes asemiin, kun tilanne purkautui piiritetyn ampumaan laukaukseen.

Poliisi ei koko tapahtumaketjun aikana ampunut laukaustakaan. Piiritystilanteen hoitamiseen osallistui yhteensä nelisenkymmentä poliisia. Ylä-Savon kihlakunnan poliisin apuna oli myös poliiseja Kuopiosta sekä Helsingistä.

Vaarallisesta asemiehestä varoitettiin yleisöä myös radion kautta hätätiedotteella. Miehellä oli pitkänmallinen ase, jonka kanssa hän näyttäytyi useasti talonsa ulkopuolella.

Tapahtumat käynnistyivät torstaina bensavarkaudesta

Tapahtumasarja sai alkunsa viime torstaina tehdystä polttoainevarkaudesta. Kauppias lähti seuraamaan miestä autollaan. Takaa-ajo päättyi siihen kun pakenija ampui kauppiaan autoa.

Ampujaa on etsitty viime torstaista lähtien. Tänä aamuna mies paikallistettiin kotitaloonsa. Paikan lähellä on muuta asutusta noin kilometrin päässä. Mies on poliisin tuttu entuudestaan.

Asemiehestä varoitettiin harvinaisella radioviestillä

Iisalmen aseistautuneesta miehestä lähetettiin kaikilla radiokanavilla koko valtakunnassa kuulunut viranomaisen hätätiedote. Kyseisen radiohätätiedotteen tekniikka on ollut käytössä lähes kymmenen vuotta.

Tämänpäiväinen hätätiedote oli koko aikana kuitenkin vasta kolmas kerta, kun järjestelmää varsinaisesti käytettiin.

Vuonna 2002 hätätiedote annettiin, kun Jyväskylässä oli ammoniakkivuoto. Vuonna 2001 tiedote kiiri radiokanavilla, kun rakennuspalosta levisi myrkyllisiä kaasuja ympäristöön Kannuksessa.

- Järjestelmä on tunnettu melko huonosti sekä poliisissa että pelastuspuolella, turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä LVM:stä selvittää hätätiedotteen vähäistä käyttöä.

Parmeksen mukaan järjestelmän olemassaolo tiedetään, mutta kentällä ei ole ollut näkemystä, missä tilanteissa sitä voi käyttää. Parmes sanoo, että Iisalmen tapaus on tyypillinen, jollaisesta voidaan varoittaa ihmisiä hätätiedotteella.

Normaalin radiolähetyksen keskeyttäviä hätäviestejä saatetaan kuulla hieman useammin tulevaisuudessa. Keväällä koulutustilaisuudessa LVM sopi poliisin ja pelastusviranomaisten kanssa, että hätäilmoitusjärjestelmä otetaan yhdeksi koulutusaiheeksi normaalin koulutuksen yhteydessä.

Parmes kertoo, että hätätiedote laajenisi viimeistään vuonna 2007 myös televisioon ja mahdollisesti muihinkin sähköisiin viestimiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme