Mainos
Mainos

Ikääntyvät kehitysvammaiset liikkuvat vähän

Selvityksen mukaan suurin syy ikääntyvien kehitysvammaisten vähäiseen liikkumiseen on henkilökunnan kiire. Myös henkilökunnan vähäinen määrä ja asenteet palveluorganisaatiossa saattavat olla riittävän liikkumisen esteinä.

Vain joka neljäs ikääntyvä kehitysvammainen suomalainen harrastaa riittävästi liikuntaa. Terveysliikuntasuositusten mukaan päivittäin tulisi liikkua puoli tuntia. Kehitysvammaliiton selvityksen mukaan kehitysvammaisten ihmisten suorituskyky ja terveys ovat usein heikkoja. He myös liikkuvat vähemmän kuin muu väestö, vaikka heillä ei olisi liikunnalle mitään fyysisiä esteitä.

Selvityksen mukaan suurin syy vähäiseen liikkumiseen on henkilökunnan kiire ja vähäinen määrä. Esteinä voivat olla myös asenteet, sillä kaikki palveluorganisaatiot eivät ymmärrä, kuinka tärkeää liikunta ja sen mukanaan tuoma toimintakyvyn ylläpito ovat.

Tiedot perustuvat kyselyaineistoon, johon oli kerätty kaikilta suurimmilta palvelujen tuottajilta eli 22 kunnasta tai kuntayhtymästä. Vastaajia oli kaikkiaan lähes 300.

Suomessa on noin 11 500 ikääntyvää eli yli 40-vuotiasta kehitysvammaista. Yli 65-vuotiaita heistä on noin 3 000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme