Mainos
Mainos

IL: Ruotsin Säpon raportti – venäläisdiplomaateista joka kolmas vakooja

Ruotsissa asuvista venäläisdiplomaateista jopa kolmannes on vakoojia, kerrotaan Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon tuoreessa raportissa.

Raportista kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti, Svenska Dagbladet -lehti kertoi raportista eilen.

Säpon mukaan tiedustelu-upseerit ovat soluttautuneet diplomaattipiireihin ja hankkivat tietoa pääasiassa valmistautuakseen sotilasoperaatioihin. Iltalehti kirjoittaa, että tiedustelutietoa hankitaan muun muassa verkkohyökkäyksillä, henkilölähteistä ja viranomaisten ja yritysten piiristä.

Iltalehden haastattelema Suojelupoliisi ei kerro Suomessa toimivien vakoojien arvioituja määriä.

– Meillä on käsitys siitä, mutta emme anna sitä julkisuuteen, Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo lehdessä.

Portaankorva kertoo lehdessä, että Suomessa tiedustelun kohteita ovat esimerkiksi ulkopolitiikka sekä tietotaito-osaaminen teknologia-alalla.

Iltalehti kertoo, että Venäjällä on yhteensä neljä tiedusteluorganisaatiota: turvallisuuspalvelu FSB, ulkomaantiedustelupalvelu SVR, sotilastiedustelu GRU sekä Kremlin turvallisuusvirasto FSO.

Säpon raportin mukaan toimijoista kolme ensimmäistä on aktiivisia Ruotsissa. Supo ei erittele, mitkä järjestöt tai organisaatiot ovat Suomessa aktiivisia. Supo ei myöskään erittele maita, koska Suomeen kohdistuu Portaankorvan mukaan tiedustelua useista eri suunnista.

Portaankorvan mukaan tiedustelun kohteita Suomessa ovat esimerkiksi poliittiset kohteet kuten ulkopolitiikka sekä tietotaito-osaaminen teknologia-alalla.

Säpon raportissa kerrotaan Ruotsissa toimivista venäläisvakoojista, että he ovat muun muassa korkeasti koulutettuja ja hyvin verkostoituneita. Vakoojat työskentelevät Venäjän suurlähetystössä Tukholmassa, Venäjän kauppaedustustossa Lidingössä sekä Venäjän pääkonsulaatissa Göteborgissa.

Iltalehti kertoo, että Suomen-suurlähetystön verkkosivuilla olevan diplomaattilistan mukaan Venäjällä on Suomessa yhteensä 58 diplomaattia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme