Mainos
Mainos

Ilmailuhallinnon tulehtuneet suhteet sotkevat lupa-asioita

Ilmailuhallinnon lupayksikön tulehtuneen työilmapiirin epäillään vaikuttaneen jopa lentolupien myöntämiseen.

Ammattiliitolle tulleiden tietojen mukaan yksikön entisten työntekijöiden lentolupa-asioissa on annettu kielteisiä päätöksiä ilman pätevää syytä.

Akavan erityisalojen liiton mukaan ilmapiiriongelmat koskevat Koulutus ja lupakirjat -yksikköä, jossa työskentelee parikymmentä ihmistä. Yksikkö huolehtii muun muassa lento- ja koulutuslupien myöntämisestä.

Lakimies Seppo Rautiainen Akavan erityisaloista lähetti asiasta viikon lopulla kirjeen Ilmailuhallinnon pääjohtajalle Kim Saloselle. Kirjeessä muun muassa sanotaan, että lupayksikön esimiesten kielenkäyttö on ollut epäasiallista ja työntekijöitä on hiillostettu "lynkkauskokouksissa". Työntekijöitä ei myöskään ole kohdeltu tasapuolisesti.

Rautiainen kertoi laatineensa kirjeen yksikön nykyisten ja entisten työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden lausuntojen perusteella. Kaikkiaan hän arvioi, että epäasiallisen kohtelun uhriksi on joutunut vuosien mittaan parikymmentä työntekijää.

Myös Uudenmaan työsuojelupiiri teki tarkastuksen yksikköön joulukuussa.

Ylijohtaja myöntää henkilösuhdeongelmat

Kirjeen vakavin syytös on se, että yksikön tulehtunut tilanne on vaikuttanut esimerkiksi lupien myöntämiseen. Rautiaisen saamien lausuntojen mukaan ilmailualalla olevien yksikön entisten työntekijöiden lupia-asioita olisi venytetty tahallaan ja lupia evätty epämääräisin perustein.

Ilmailuhallinnon ylijohtaja Kim Salonen myöntää, että Koulutus ja lupakirjat -yksikön henkilösuhteissa on parantamisen varaa. Hänen mukaansa muuta taloa heikompi työilmapiiri on näkynyt säännöllisesti tehtävissä työviihtyvyystutkimuksissa.

Salonen ei vielä halua kommentoida väitettä siitä, että huonot henkilösuhteet olisivat vaikuttaneet lupakirjojen myöntämiseen.

- Ensin pitäisi käydä läpi joitain yksittäisiä tapauksia. Kyseessä on kuitenkin erityisen vakava asia.

Lupayksikön päätöksistä valitettu

Salonen tietää, että kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä lupayksikön päätöksiin. Hänen mukaansa sekä entiset työntekijät että muut ovat valittaneet päätöksistä. Toistaiseksi hallinto-oikeus on kuitenkin antanut Ilmailuhallinnolle puhtaat paperit.

Salonen vakuuttaa, että Ilmailuhallinto ottaa tosissaan työolojen parantamisen Koulutus ja lupakirjat -yksikössä.

- Jokainen kirjeessä mainittu asia käydään läpi ja kirjeeseen myös vastataan. Suhtaudumme asiaan kaikella vakavuudella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme