Mainos
Mainos

Ilman pienhiukkaset vaikuttavat sateisiin

Ihmisen toiminta on lisännyt ilmakehän pienhiukkasten pitoisuuksia merkittävästi. Kansainvälisenä yhteistyönä tehty tutkimus tuo nyt uutta tietoa hiukkasten vaikutuksesta sateisiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin aerosolihiukkasten vaikutusta pilvien ja sateen muodostumiseen. Aerosolihiukkasten rooli on suuri epävarmuustekijä ilmastonmuutoksessa.

Tutkimuksen tulosten mukaan hiukkasten määrä vaikuttaa energian jakaantumiseen ilmakehässä ja myös pilvien elinikään ja sademäärään.

Tutkijat päätyivät siihen, että hiukkaspäästöjen lisääntyessä sademäärä ensin kasvaa, kunnes tasaantuu ja lopulta erittäin korkeissa hiukkasmäärissä merkittävästi vähenee.

Tulosten perusteella voidaan kehittää entistä tarkempia ennusteita siitä, miten ilman pienhiukkaset vaikuttavat säähän, vesivarantoihin ja tulevaisuuden ilmastoon.

Ilmastoon keskittyvän ACPC-projektin osana tehdyssä tutkimuksessa oli mukana myös suomalaisia. Tutkimus julkaistiin tänään Science-tiedelehdessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme