Mainos
Mainos

Ilmanlaatu paranee koko maassa

Noin puolitoista viikkoa kestänyt piina on helpottumassa, kun tuulet puhaltavat Venäjältä peräisin olevia maastopalohiukkasia kohti etelää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmanlaatu kohenee koko maassa ainakin 3-4 päiväksi. Ilmanlaatu paranee, kun kääntyneet tuulet vievät Venäjän maastopalohiukkasia pois päin Suomesta.

- Virtaukset paloalueilta ovat tällä hetkellä aika suoraan etelään tai länteen, joten niiden ei pitäisi vaikuttaa oleellisesti missään päin Suomea. Ainoa poikkeus on aivan itärajan tuntumassa, jossa paikalliset palot voivat aiheuttaa ongelmia, sanoo erikoistutkija Ari Karppinen Ilmatieteen laitokselta.

Myös pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV lupailee ilmanlaadun pientä paranemista. Ilmanlaatu pysyy kuitenkin suuressa osassa pääkaupunkiseutua huonona tai välttävänä. Tämä johtuu katupölystä ja liikenteen päästöjen synnyttämästä typpioksidista. Pienhiukkaspitoisuudet ovat jopa viisinkertaistuneet Helsingin seudulla kaukokulkeumien vuoksi.

Suomea ovat piinanneet noin puolentoista viikon ajan Baltian ja Venäjän maastopaloista kulkeutuneet pienhiukkaset. Hiukkasten kulkeutuminen kaukaakin on melko tavallista maalis-huhtikuussa, mutta yleensä kulkeumat ovat selvästi tämänkertaista lyhyempiä.

Erikoistutkija Karppinen kertoo, että terveystutkijat pitävät polttoperäisiä pienhiukkasia terveyden kannalta vaarallisimpina.

- Pienhiukkaset ovat suuria pahempia, koska ne kulkeutuvat sutjakasti hengitysteihin ja sydämeen asti. Maastopaloista peräisin olevia hiukkasia voi verrata pakokaasuihin. Molemmissa on hiiltä, joskin erilaista.

- Ne saattavat aiheuttaa hyvin pitkän ajan kuluessa terveellekin ihmiselle terveyden heikkenemistä ja sydänongelmia, kertoo Karppinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme