Mainos

Ilmanlaatu parantui Kaakkois-Suomessa

Venäjän maastopalojen vuoksi huonontunut ilmanlaatu on parantunut päivän aikana, vaikka Karjalan kannaksella roihuaa yhä kymmeniä maastopaloja. Savua ja katkua on tuntunut edelleen pääkaupunkiseudulla saakka.

Kaakkois-Suomen ilmanlaatu on parantunut päivän aikana huomattavasti. Venäjän metsäpalojen savusta kärsineen alueen ilma on ollut alkuviikolla huonoa. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson ympäristönsuojeluviranomaiset kertoivat, että ilman laatu parani huomattavasti. Imatralla ilmanlaatu oli tyydyttävää ja Kotkansaarella jopa hyvää. Syyksi arveltiin tuulen voimistumista ja tuulen suunnan kääntymistä.

Vielä aamulla voimakas haju ja kitkerä katku tuntuivat selvästi Kotkan ja Haminan seuduilla. Korkeimmillaan hiukkaspitoisuus nousi Kotkassa kello kymmenen aikaan, jolloin ilmassa oli yli 200 mikrogrammaa hiukkasia kuutiota kohden. Normaaliarvo tähän aikaan vuodessa on alle 20 mikrogrammaa kuutiolle.

Helsingissä savu haitannut näkyvyyttä

Venäjän maastopaloista on kantautunut savua ja katkua aina pääkaupunkiseudulle saakka. Vielä aamulla savu ei tuntunut pääkaupungissa, mutta tuulen käännyttyä itään puolen päivän aikaan savua saattoi havaita myös Helsingissä. Savu on myös heikentänyt paikoin näkyvyyttä.

Helsingin hätäkeskukseen on tullut keskiviikkona useita puheluita savuhavainnoista pääkaupunkiseudulta. Hätäkeskuksesta pyydetään, etteivät kansalaiset ilmoittaisi turhaan havainnoista, jotka todennäköisesti ovat peräisin Venäjän maastopaloista.

Venäjällä yhä kymmeniä maastopaloja

Venäjän palontorjuntaviranomaiset vakuuttavat, että metsäpalot Karjalan kannaksella ovat toistaiseksi hallinnassa eivätkä uhkaa esimerkiksi ihmisasumuksia.

Neljän hehtaarin maastopalo Svetogorskin lähellä saatiin sammutettua eilen. Tänä aamuna Svetogorskin lähellä sammutettiin kaatopaikkaa. Venäjän metsäviraston lehdistöpalvelu tiedottaa, että Karjalan Tasavallassa metsäpalojen lukumäärä on keskiviikkona 83 ja Leningradin alueella, johon Karjalan kannas kuuluu, paloja on 40.

Johtaja Vladimir Pogarozhki Venäjän hätätilaministeriöstä kertoo, että Länsi-Kannaksen alueella eli Viipurin piirissä työskentelee parhaillaan useita kymmeniä sammutusyksikköjä. Paloja sammuttamassa on myös lentokoneita ja helikoptereita. Palojen leviämisen estämiseksi niiden ympärille kaivetaan suojakäytäviä.

Rajamäki esitti vetoomuksen Venäjälle

Sisäministeri Kari Rajamäki pyysi tänään Venäjän viranomaisia pitämään suomalaiset ajan tasalla rajantakaisten metsäpalojen kehityksestä. Iltapäivällä lähetetty kirje oli osoitettu Venäjän hätätilaministerille Sergei Shoigulle.

Rajamäki toivoo venäläisiltä tietoa etenkin siitä, miten palotilanne rajan takana jatkossa kehittyy. Tähän mennessä tietoa paloista on saatu lähinnä ulkoministeriön eri tahoille tekemistä tiedusteluista. Suomen ja Venäjän välinen sopimus kuitenkin velvoittaa kummankin maan pelastusviranomaisia keskinäiseen rajat ylittävään yhteydenpitoon.

Venäläisviranomaiset vakuuttivat aiemmin päivällä metsäpalojen olevan hallinnassa. Rajamäen kirjeeseen ei sen sijaan vielä iltaan mennessä oltu saatu vastausta.

Palojen ei edelleenkään uskota ylittävän rajaa, mutta savun leviäminen Suomen puolelle on myös jatkossa todennäköistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaakin savusta kärsiviä ihmisiä pysymään sisätiloissa. Savusta voivat kärsiä etenkin astmaatikot, keuhkoahtaumataudista ja sydänsairauksista kärsivät ihmiset. Ministeriö kehottaakin heitä hakeutumaan heti lääkäriin, jos oireet savun vuoksi pahenevat.

Samalla ministeriö kehottaa sairaaloita ja terveyskeskuksia varautumaan siihen, että vastaanotoille voi tulla savun vuoksi normaalia enemmän potilaita.

Ylilääkäri Tuula Putus sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, ettei savusta ole edelleenkään haittaa terveille ihmisille.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot