Mainos
Mainos

Ilmastoekspertti kehuu Suomen toimintaa ääri-ilmiöiden uhatessa

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri kehuu Suomen sääviranomaisten toimintaa.

WMO:n pääsihteerin Michel Jarraud'n mukaan rajuilta sääilmiöiltä turvautumisessa on tärkeää niin tutkimus kuin viestin välittäminenkin. Jarraud toteaa, että Suomessa varotoimiin käydään tehokkaasti.

- Tieto vaarasta ei riitä, vaan täytyy myös tietää, mitä tehdä vaaran uhatessa, Jarraud toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Jarraud näkee yhteyksiä joidenkin sääilmiöiden välillä. Hänen mukaansa Venäjän lämpöaallot maastopaloineen johtuvat samasta sääpoikkeavuudesta kuin Pakistanin tulvat.

- Pakistanin sääviranomaiset pystyivät varoittamaan ilmiöstä, ja sääilmiön kokoon verrattuna kuolonuhrien määrä onnistuttiinkin pitämään verrattain pienenä. Sadetta tai hirmumyrskyjä ei voi estää, mutta niiden aiheuttaman katastrofin voi.

Tutkimuskeinot ja mittaustarkkuus ovatkin Jarraud'n mukaan kehittyneet muutaman viime vuosikymmenen aikana huimasti, ja ilmiöitä voidaan nyt ennustaa huomattavasti etukäteen.

Ääri-ilmiöt eivät yksin ilmastonmuutoksen syytä

Asiantuntijan mukaan ääri-ilmiöt eivät suoraan selity ilmastonmuutoksella.

- Ääri-ilmiöitä ja luonnollista vaihtelua on aina ollut, mutta nyt on otettava huomioon myös ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Kasvihuonekaasut lisääntyvät, lämpötilat nousevat. Ääri-ilmiöiden voimakkuus ja niiden määrä kasvaa myös, Jarraud kertoo.

- Mitään yksittäistä ilmiötä ei kuitenkaan voi yhdistää ilmastonmuutokseen. Kokemamme siis muistuttaa sitä, mitä ilmastonmuutokselta odotamme, mutta se ei tarkoita, että se olisi ilmastonmuutoksen aiheuttamaa.

(MTV3)

Katso pääsihteeri Michel Jarraud'n haastattelu (Huomenta Suomi 2.9.2010)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot