Mainos
Mainos

Ilmastokatsaus: Suomessa koettu pakkasjakso yhä poikkeuksellisempi

Tammikuussa Suomessa koettiin poikkeuksellisen kylmä pakkasjakso.

Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus-verkkolehdessä kerrotaan, että etenkin Itä- ja Kaakkois-Suomessa oli tammikuussa hyvin kylmää. Edellinen yhtä ankara ja pitkä tammikuinen pakkasjakso koettiin vuonna 1987.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että kylmät jaksot syntyvät Suomessa tyypillisimmillään siten, että kylmä ilmamassa leviää idän tai pohjoisen suunnalta, usein Siperiasta. Tästä voi syntyä itseään vahvistava kierre.

– Korkeapaine pitää sään kirkkaana ja tuulet heikkoina niin, että ilma ei pääse sekoittumaan. Talvella aurinko ei lämmitä, mutta selkeällä säällä lämpöä kuitenkin karkaa avaruuteen. Mitä pitempään tilanne kestää, sitä matalampiin lämpötiloihin päädytään.

Ilmastokatsauksessa todetaan kuitenkin myös, että ilmaston lämpenemisen myötä ankarat pakkasjaksot harvinaistuvat. On jopa mahdollista, että Suomessa ei enää tulevaisuudessa koeta vastaavanlaisia pakkasjaksoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme