Mainos
Mainos

Ilmastonmuutoksen mysteeri – Lisääntyvätkö myrskyt Suomessa?

Ilmastonmuutoksesta voi olla arvaamattomia seurauksia Suomellekin. Näin arvioi amerikkalaistutkija Harold Brooks, joka on perehtynyt ilmastonmuutoksen vaikutuksiin myrskyihin.

– Järvien vesissä on paljon energiaa. Jos vesistöt lämpenevät, myrskyillä on enemmän syntymahdollisuuksia.

Brooks osallistuu tällä viikolla Helsingissä rajuilmoja käsittelevään kansainväliseen kokoukseen. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa äärimmäisen runsaat sekä niukat tornadokesät ovat lisääntyneet, mitä hän pitää vahvana todisteena ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Brooks kuitenkin muistuttaa, etteivät havainnot Yhdysvalloista anna suoraa tietoa Suomen ilmastosta.

– Myrskyt tarvitsevat tiettyjä aineksia. Voisi kuvitella, että luonto yhdistää ne aina samalla tavalla. Se ei ole kuitenkaan niin. Myrskyt muodostuvat eri tavalla eri puolilla maapalloa.

Vasta karkeita arvioita

Yhdysvalloissa ilmastonmuutoksen vaikutuksia myrskyihin on tutkittu enemmän kuin muualla, sillä tuhoisat tornadot ovat siellä yleisiä. Suomessakin ilmastonmuutoksen vaikutus rajuilmoihin on kuuma aihe.

– Varmaa tutkimustietoa ei vielä ole. Ensimmäiset karkeat arviot kertovat, että Suomenkin lähialueilla rajuilmat lisääntyvät, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ilmastonmuutos lämmittää alailmakehän eli troposfäärin alaosia. Jokinen kertoo, että nykyisten, epävarmojen ennusteiden mukaan troposfäärin yläosat eivät ehkä lämpene samaa tahtia. Myrsky vaatii syntyäkseen lämpötilaeron troposfäärin osien välillä, joten pelkän alaosan lämpeneminen lisäisi myrskyjä.

Myrskyn voimakkuus riippuu käytettävissä olevasta energiasta eli lämmöstä.

– Kun lämpöä on enemmän, rajuilmat voivat olla voimakkaampia, Jokinen kertoo.

Suomessa myrskyn edellyttämiä matalapaineita ja tuulia on nykyäänkin paljon.

– On hyvä kysymys, heikkenevätkö vai voimistuvatko tuulet.

Viime vuosien rajuja myrskyjä, kuten vuoden 2010 tuhoisaa Astaa, Jokinen ei pidä merkkinä myrskyjen lisääntymisestä.

– Sellaisia rajuilmoja on noin kerran kymmenessä vuodessa. Vastaavia oli 2000-luvun alussa ja 1970-80-luvulla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme