Mainos
Mainos

Ilmastonmuutos etenee arvioitua nopeammin

Ilmastonmuutokseen ja ilmastotutkimukseen kohdistuu edelleen julkisessa keskustelussa monia epäluuloja. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas uskoo, että ilmastotutkijat olisivat pelkästään huojentuneita, jos havainnot ja laskelmat ihmisen vaikutuksesta ilmastoon osoittautuisivat vääriksi.

- Olisi erittäin helpottavaa, jos voisimme jatkaa hyvin omintunnoin fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Ainakin minä järjestäisin kunnon juhlat, jos tällainen hyvä uutinen kiirisi korviini. Suureksi harmikseni tieteellisen tutkimuksen tulokset osoittavat päinvastaista. Muutokset ovat osin aiemmin arvioitua nopeampia, kirjoittaa Taalas MTV3 Uutisten ilmastosivujen kolumnissa.

Taalaksen mukaan päästöt kasvavat entistä nopeammin erityisesti kehittyvissä maissa ja EU:n suhteellinen osuus päästöistä pienenee koko ajan.

- Olemmekin entistä nopeammin etenevän ilmastonmuutoksen tiellä, ja aiemmin hyväksytty kahden asteen tavoite voidaan käytännössä haudata.

Taalas pohtii myös, onko jatkuva talouskasvu ihmisten hyvinvoinnin edellytys.

- Pienen Himalajan vuoristovaltio Bhutanin hallitus on tuonut keskusteluun onnellisuusindeksin, millä pyritään mittaamaan väestön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pelinavaus on mielenkiintoinen myös ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta. Nyt fokuksessamme on ensi vuoden bkt:n kasvu. Tämä ei aina kerro ihmisten ja maailman hyvinvoinnista varsinkaan lastemme ja heidän lastensa elinajan perspektiivistä tarkasteltuna.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme