Mainos
Mainos

Ilmastonmuutos lisää Lapin metsien kasvua yli kolmanneksella

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreissa inventoinneissa ilmastonmuutoksen vaikutusta ei ole lainkaan huomioitu.

Kemijärven sellutehtaan säilyttämiselle löytyy uusia perusteita. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpeneminen nimittäin lisää Lapin metsien kasvua jopa yli kolmanneksella muutamassa vuosikymmenessä.

Ilmastovaikutuksia pitkään tutkinut professori Seppo Kellomäki sanookin, että Lapissa riittäisi hyvin puuta sellutehtaalle. Metsäntutkimuslaitoksen puumääriä koskevissa virallisissa ennusteissa ilmaston vaikutusta metsien lisäkasvuun ei ole huomioitu.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta metsien kasvuun on tutkittu Joensuun yliopiston Mekrijärven tutkimusasemalla 1990-luvulta alkaen. Kokeet ovat nyt ohi, mutta ainutlaatuisista tutkimuksista valmistui peräti 15 väitöskirjaa.

Keskeinen havainto oli, että mänty hyötyy paljon ilmaston lämpenemisestä. Tutkimusta johtava professori muistuttaa, että merkittävintä metsien lisäkasvu on Lapissa.

- Kun mennään Pohjois-Suomeen, niin silloin puhutaan tämmöisestä 30-40 prosentin kasvunlisäyksestä, professori Kellomäki Joensuun yliopistosta kertoo.

Tutkijat ovat laskeneet, että Lapin metsien kasvu kiihtyy jo runsaassa 10 vuodessa 5-6 prosenttia. Näyttäisi siis siltä, että olisi suurta viisautta pitää valmis sellutehdas lämpimänä esimerkiksi Kemijärvellä.

- Jos puhutaan nyt ihan puuvarojen riittävyydestä, niin kyllä, mutta siihen liittyy tietysti paljon muitakin tekijöitä, Kellomäki arvioi.

Lapin metsät lihovat siis lähitulevaisuudessa, siihen asti tarvitaan malttia.

- Lähivuosina se ongelma on juuri tämä, että siellä on paljon tarjolla nuoria hyväkasvuisia metsiä, jotka ovat sitten tulevaisuuden kannalta tärkeitä ja niihin ei pidä kajota, Kellomäki muistuttaa.

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreissa inventoinneissa ilmastonmuutoksen vaikutusta ei ole lainkaan huomioitu. Kellomäki ehdottaa, että rinnalle otettaisiin vaihtoehtoisia laskelmia, joissa ilmastovaikutus olisi mukana. Niistä voisi olla apua vaikkapa teollisuuden investoinneista päätettäessä.

Mekrijärven uraauurtavat kasvihuoneet repsottavat nyt tyhjänpanttina, kun rahoittajat eivät ole enää pariin vuoteen innostuneet ilmastonmuutoksen koetoiminnasta. Kaikesta huolimatta Mekrijärvelle on valmistumassa kokonaan uusi tutkimuslaboratorio. Edellytykset tarpeellisille jatkotutkimuksille olisivat olemassa, rahoitus vain puuttuu.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme