Mainos
Mainos

Ilmastonmuutos uhkaa viedä meriravut ruokapöydistä

Ilmastonmuutoksen aiheuttaman merien happamoitumisen vuoksi monien eläinten on yhä hankalampi kasvattaa kuorta tai muuta tukirankaa, varoittavat tutkijat. Esimerkiksi simpukoiden ja rapujen suojakuorten oheneminen tekee niistä helpompia saaliita petoeläimille, mikä voi horjuttaa merten ravintoketjuja.

Ihmisten käyttöön voi jäädä yhä vähemmän mereneläviä, huomauttaa Britannian Etelämantereen tutkimuslaitos BAS.

Laitoksen tutkijat tarkkailivat neljän eläinlajin tilannetta 12 merialueella sekä Etelämantereen että pohjoisnapa-alueen vesillä. Havainnot olivat samansuuntaiset kaikkialla.

Vaikeuksien syynä on hiilidioksidi. Kun sitä liukenee veteen, se muuttuu hapoksi ja nostaa veden happamuutta. Mitä happamampaa vesi on, sitä vaikeampaa eläinten on muodostaa kalsiumkarbonaattia, joka on kuorten ja rankojen rakennusaine.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että kehitys johtaa ohuempiin kuoriin ja pienempiin tukirankoihin. Sama muutos on ilmeisesti ajan myötä luvassa myös lämpimillä vesialueilla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme