Mainos
Mainos

Ilmastopolitiikka voi lisätä kansalaisten tuloeroja

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu lisää tuloeroja Suomessa. Pienituloisimmille nouseva energialasku voi olla kohtuuton.

Vähävaraisimpien perheiden tuloista jo nyt valtaosa kuluu asumiseen ja liikkumiseen. Merkittävät energian hinnankorotukset voivat nostaa yksittäisen perheen elinkustannuksia jopa kymmenellä prosentilla.

- Eniten energiaa käyttävät pienituloiset kotitaloudet. Esimerkiksi omakotitaloissa tai haja-asutusalueella asuvat eläkeläiset ja lapsiperheet kärsivät tässä tilanteessa, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Kiander esittää, että pienituloisimmille korvattaisiin nousevat kustannukset. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi alentamalla veroja tai nostamalla lapsilisiä ja eläkkeitä.

Ilmastopolitiikka tuo myös työpaikkoja

Aluepolitiikan näkökulmasta ilmastonmuutoksen vastainen taistelu tuo uusia mahdollisuuksia. Paikallinen ja alueellisiin uusiutuviin energianlähteisiin pohjautuva energiantuotanto tuo työpaikkoja syrjäseuduille.

- Kyllä se lisää selkeäti työpaikkoja, ja työpaikat sijoittuvat syrjäisille alueille, sanoo tutkimusjohtaja Raija Volk Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

Eniten mahdollisuuksia tuo metsähakkeen käytön lisääminen. Se luo työpaikkoja Itä- ja Pohjois-Suomeen. Tuulivoiman lisääminen puolestaan tuo uusia mahdollisuuksia rannikko- ja tunturialueille.

- Sinne voi syntyä korkean osaamisen vientiteollisuutta, joka on hyvä asia, Volk toteaa.

Volkin kaipaa alueellisia ilmastostrategioita, joihin kaikki kunnat osallistuisivat.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot