Mainos
Mainos

Ilmatieteen laitos kehittämässä Mars-laskeutujaa Venäjän kanssa

Suomen Ilmatieteen laitos ja Venäjän avaruuskeskus kehittävät yhdessä Marsin pinnalle laskeutuvaa tutkimusalusta. Yhteistyösopimus allekirjoitettiin perjantaina.

Metlander-laskeutumisaluksia suunnitellaan käytettäväksi kaasukehän tutkimiseen. Tarkoitus on niiden avulla oppia ymmärtämään myös maan ilmakehän toimintaa. Marsiin aiotaan lähettää yhtä aikaa useita kymmeniä havaintoasemia.

Ilmatieteen laitos vastaa laitteen tieteellisestä suunnittelusta ja tilaa sitten Venäjän avaruuskeskukselta aluksen rungon, rakenneosat ja laskeutumisjärjestelmät. Tilaus rahoitetaan Venäjän velasta Suomen valtiolle. Sen arvo on 2,3 miljoonaa dollaria eli 12 miljoonaa markkaa eli 2,1 miljoonaa euroa.

Metlander on massaltaan huomattavasti nykyisiä Mars-aluksia pienempi ja suhteessa massaansa sillä saadaan aiempaa enemmän tieteellistä tietoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme