Mainos
Mainos

Ilmatieteen laitos tutkii päästöjä Himalajalla

Ilmatieteen laitoksen Intiaan avaamalla mittausasemalla tutkitaan Indo-Aasian ylle muodostuvaa saastepilveä ja sen vaikutuksia.

Ilmatieteen laitos avaa mittausaseman Himalajan vuoristoon. Yhdessä intialaisen yhteistyökumppaninsa kanssa perustetun, automatisoidun mittausaseman tarkoituksena on tutkia Indo-Aasian ylle muodostuvaa saastepilveä ja sen vaikutuksia.

Pienhiukkasista koostuva saastepilvi muodostuu alueelle vuosittain sateettomien kausien jälkeen. Pilven alueella asuu yli puolet maailman ihmisistä.

Aseman paikaksi valittiin Himalajan rinteet Mukteswarissa niiden vähäisten päästölähteiden vuoksi. Siten tuloksista voidaan päätellä maan yleisen ilmanlaadun tilaa, eivätkä yksittäiset päästöt vaikuta tuloksiin.

Mittausten avulla pyritään luomaan aikasarja saastepilven fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksia. Käsitellyn mittaustiedon pohjalta voidaan tehdä myös terveysvaikutustutkimuksia.

Yksi projektin tärkeimmistä osa-alueista on osaamisen ja tiedon siirto intialaiselle yhteistyökumppanille, ilmasto- ja energia-alan tutkimuslaitokselle. Hankkeen rahoitus saadaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot