Mainos
Mainos

Ilmatieteenlaitos sai supertietokoneen

Ilmatieteenlaitos on saanut käyttöönsä Suomen nopeimman tietokoneen. Sen avulla lasketaan ilmasto- ja sääennusteita.

Ilmatieteenlaitos on saanut käyttöönsä uuden supertietokoneen. Suomen nopeimmalla tietokoneella lasketaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia, ennustetaan radioaktiivisten aineiden liikkeitä ja tehdään entistä tarkempia sääennusteita. Reilut miljoona euroa maksaneen koneen laskentateho riittää Ilmatieteenlaitoksen tarpeisiin noin neljäksi vuodeksi.

Koneessa on yli 300 prosessoria, jotka voivat yhtä aikaa laskea ja ratkaista ongelmia. Lisäksi koneessa on 300 teratavua muistia.

Kone on vielä koeajovaiheessa, mutta tositoimiin se pääsee jo lähiviikkoina.

Uutta konetta käytetään sekä sääennusteiden tekoon että tutkimustyöhön. Koneen avulla voidaan esimerkiksi tehdä aiempaa tarkempia radioaktiivisten aineiden leviämisennusteita. Myös ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimisessa superkoneesta on hyötyä.

Sääennusteet syntyvät jatkossa aiempaa nopeammin. Entisen tunnin sijaan 54 tunnin sääennuste valmistuu kolmessa minuutissa. Ennuste on myös aiempaa tarkempi. Uuden tietokoneen teho riittää Ilmatieteenlaitoksen tarpeisiin noin neljäksi vuodeksi. Sitten tarvitaan jälleen lisätehoa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme