Mainos
Mainos

Ilotulitteet aiheuttavat enemmän vammoja katsojille kuin ampujille

Ilotuliteturmissa loukkaantuu vuosittain kolmisenkymmentä ihmistä, joista suuri osa on lapsia ja nuoria.

Vuosi sitten silmävammojen takia sairaalaahoitoon joutui 42 ihmistä, joista viidelle jäi pysyviä näköhaittoja. Viime vuonna silmävammoja saaneista yli puolet oli katsojia. Sairaalaan joutuneista vain kolme oli käyttänyt suojalaseja.

Turvatekniikan keskus (Tukes) muistuttaa, että juuri ilotulitteiden vaarojen takia useimpien tulitteiden ikärajana on 18 vuotta. Näiden tuotteiden luovutus alaikäiselle on räjähderikos, josta voidaan tuomita sakkoja. Myyntipaikoilla ilotulitteiden ikärajojen noudattamista valvovat pelastusviranomaiset, ja niiden käyttöä poliisi.

Tukes painottaa, että ilotulite on räjähde, jonka käyttöön liittyy aina riskejä. Lisäksi niitä käytetään usein väärin, jolloin onnettomuusriskit lisääntyvät. Tulitteita ammutaan käyttöohjeiden vastaisesti esimerkiksi kädestä ja varomattomasti liian paljon kerralla. Turmariskiä kasvattaa myös käyttäjän päihtymys.

Ilotulitteita ei saa suunnata ihmisiä päin eikä ampua rakennuksen ikkunasta tai parvekkeelta. Niitä ei myöskään koskaan saa sytyttää sisätiloissa.

Suojalaseja suositellaan sekä käyttäjille että katsojille. Vakavat silmävammat ovatkin Tukesin mukaan vähentyneet lasien käytön yleistyttyä.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme