Mainos
Mainos

Ilotulitteista ennätyksellisen vähän silmävammoja uutenavuotena

Ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa 15 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen keräämien tietojen mukaan tämä on vähemmän kuin milloinkaan aiemmin 2000-luvulla.

Myös ilotulitteiden aiheuttamat tulipalot ovat vähentyneet merkittävästi.

Silmävamman saaneista yhdellätoista ei ollut suojalaseja. Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että lain mukaan ilotulitteita ampuvalla on oltava suojalasit. Vammoja saaneista neljä oli katsomassa ilotulitusta, mutta heistä yksikään ei ollut suojannut silmiään.

Ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen takia sairaalahoitoon joutui kuusi alle 18-vuotiasta, vaikka ilotulitteita saa ampua vain täysi-ikäiset. Alaikäisistä, silmävammoja saaneista, kolme oli ampumassa raketteja.

Vuodenvaihteen juhlinnasta aiheutuvien silmävammojen määrä on vähentynyt viime vuosien aikana. Vuodenvaihteessa 2011−2012 ilotulitteista aiheutui 19 silmävammaa, sitä edeltävänä vuonna 27. Vuosina 2000−2010 vammoja on sattunut vuosittain 19−47. Luvuissa ovat mukana sairaaloissa hoidetut vammat.

– Ilotulitteisiin liittyvää lainsäädäntöä on monin osin tiukennettu. Tuotevalikoimaa on muutettu niin, että eniten vahinkoja aiheuttaneet ilotulitteet on poistettu markkinoilta. Myös sallittua ilotulitteiden käyttöaikaa on lyhennetty. Kaikki nämä yhdessä ovat vaikuttaneet myönteiseen kehitykseen lähivuosina, kertoo yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesin tiedotteessa.

Tukes sai vuodenvaihteessa 23 ilmoitusta viallisista tai väärin toimineista ilotulitteista.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot