Mainos
Mainos

Ilotulituksia rajoitetaan paikoin

Tuoreen lain mukaan pelastusviranomaiset voivat kieltää yleisen ilotulituksen paikoissa, joissa siitä voi aiheutua erityistä vaaraa. Silmälääkärit kehottavat ilotulitteiden ampujia varovaisuuteen.

Uudenvuoden ilotulituksiin asennoidutaan ympäri Suomea eri tavoin.

Vaasassa uudenvuoden vaihtumista juhlitaan tavanomaista räiskyvämmin kaupungin 400-vuotisjuhlien takia. Myös Rovaniemellä paukutteluun jopa innostetaan, sillä Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyvät.

Sen sijaan Tampereella ja Lahdessa ilotulitusvälineiden käyttö on kielletty keskusta-alueella. Kajaanissa paukuttelua rajoitetaan ydinkeskustassa vanhan järjestyssäännön pohjalta.

Kesällä voimaan tulleen lain mukaan pelastusviranomaiset voivat kieltää yleisen ilotulituksen sellaisissa paikoissa, joissa siitä voi aiheutua erityistä vaaraa. Poliisilla on oikeus sakottaa ilotulituskiellon rikkojia.

Valtakunnallisen luvan mukaan tulitteiden räiskyttely on sallittu iltakuudesta kello kuuteen aamulla.

Silmävammat voi ehkäistä suojalaseilla

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikka kehottaa ilotulitteiden ampujia ja katsojia varovaisuuteen.

Silmävammoja aiheuttavia turmia voi ehkäistä katsomalla ilotulitusta ikkunan takaa tai suojalasien läpi. Ilotulittajien on syytä lukea jokaisen ilotulitteen käyttöohje ja käyttää suojalaseja. Lisäksi on huomioitava ohjeissa annettu turvaväli.

Pääkaupunkiseudun sairaaloissa on varauduttu kaikkiaan 10-12 ja koko maassa 25-30 silmävammaan. Kolmen viime vuoden aikana suurin osa silmävammoista on tullut ilotulitusta katsoneille tai kaupungilla uudenvuodenyönä kulkeneille. Kaksi kolmasosaa vammautuneista on ollut lapsia ja nuoria.

Vuosi sitten silmävammoja aiheutui kaikkiaan 30, joista 8 oli vakavia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme