Mainos
Mainos

Iltalehti ja 7-päivää sai JSN:ltä langettavan päätöksen Jokela-uutisoinnissa

Julkisen sanan neuvosto on antanut Iltalehdelle ja 7 päivää -lehdelle langettavan päätöksen Jokelan ampujan perheen yksityisyyden loukkauksesta. Sanomalehti Kaleva sai vapauttavan päätöksen.

Jokela-uutisoinnista on tehty yhteensä kolme kantelua. Ne koskevat Jokelan koulussa ampuneen Pekka-Eric Auvisen perheen yksityisyyden suojaa.

Kanteluiden tekijät ovat yksityishenkilöitä. JSN on kysynyt ampujan perheeltä suostumuksen kantelujen käsittelyyn. Jokelan koulun oppilaat eivät ole kannelleet uutisoinnista.

JSN:n mukaan kanteluiden kritiikki on kohdistunut esimerkiksi toimittajien ja kuvaajien tiedonhankintatapoihin ja yksityisyyden suojan loukkauksiin.

Tuusulalaisen Jokelan koulun oppilas Pekka-Eric Auvinen surmasi kahdeksan henkilöä ja itsensä viime marraskuun alkupuolella.

Iltalehden päätoimittaja kiitti ratkaisua

Iltalehden päätoimittaja Kari Kivelä pitää hyvänä, että Julkisen Sanan Neuvosto puoltaa tiukkaa yksityisyyden suojaa ratkaisuissaan Jokelan koulutragedian uutisoinnista. Iltalehti esitti sivuillaan videon surmaajan kotitalon tuntumasta surmia seuranneena päivänä.

JSN antoi tästä huomautuksen lehdelle.

- Tavallisen yksityisen kansalaisen tulee nauttia erityisen korkeaa yksityisyyden suojaa, kun nyt huomio on ollut enemmänkin korkeassa asemassa olevien yksityisyydessä, Kivelä korostaa.

- Tiukka linja oli ihan hyvä, vaikka esittämästämme videosta ei henkilöä voikaan tunnistaa. Hän kuitenkin liikkui kuvauskohteessa. Ilmeisesti liikehdintä siis ratkaisi, Kivelä arvioi.

Hänen mukaansa video ei kuitenkaan ollut loukkaava ketään kohtaan. Kivelä ei näe JSN:n uuden puheenjohtajan myötä linjan tiukentuneen:

- Vasta useamman ratkaisun jälkeen nähdään mahdolliset muutokset.

Toinen JSN:ltä huomautuksen saanut lehti oli 7 päivää, jonka päätoimittajaa Eeva-Helena Jokitaipaletta ei tavoitettu päätöksen kommentointia varten.

Katso myös:

Katso myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme