Mainos
Mainos

Imagotutkija: Perussuomalaisten vältettävä junttimeininkiä

Populisti on tutkijan mukaan kuin poppari, jonka suosio voi heilahtaa äkisti.

Suuret puolueet panttaavat vielä vaalikampanjoitaan. Vaalirahakohu tulee kuitenkin olemaan asia, jota kaikkien on yritettävä karistaa harteiltaan. Näin katsoo Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen.

Karvonen on erikoistunut politiikan imagoihin. Protestihenkisyydelle on nyt tilausta, mutta Karvosen mukaan perussuomalaiset ovat saaneet vauhtia myös viestinnän valinnoista. Äänessä on ollut pääasiassa puheenjohtaja Timo Soini, joka on puheissaan "erittäin etevä". Sillä linjalla kannattaa Karvosen mukaan jatkaa.

- Kun puolueen perusehdokkaat avaavat suunsa, sieltä tahtoo tulla sellaista junttimeininkiä, että se saattaa sitten karkottaa äänestäjiä.

Nyt vaikkapa ilmastonmuutosta kyseenalaistava ehdokas voisi tehdä hallaa puolueelle.

Keskustan ei kannata pyllistää maaseudulle

Valtapuolueista etenkin kokoomus on Karvosen mukaan nyt liikkeellä lainatavaralla: ajatuksia on poimittu sekä vihreiltä että demareiden hyvinvointivaltioretoriikasta.

Keskusta taas on nuorentunut uudella puheenjohtajalla. Kaupungistuminen on puolueelle kuitenkin kipukohta tänäkin keväänä.

- Peruskannattajajoukko on maaseudulla. Ei sille kannata ainakaan pyllistää, vaikka yrittäisikin sitten kaupungeista valloittaa lisää äänestäjiä.

SDP:n tehtävänä on löytää selkeä suunta. Puolueen alamäki voi Karvosen mukaan johtua siitä, että hyvinvointivaltio katsotaan valmistuneeksi.

- Sitten kun ollaan perillä pyöritään ja mietitään, mihin pitäisi jatkaa.

Karvonen uskoo, että kampanjointi on kaikilla puolueilla täydessä vauhdissa maaliskuun puolivälissä. Silloin meno on kuin viihdemaailmasta, ainakin populisteilla.

- Populaaripoliitikko on kuin artisti, joka tulkitsee kansan tuntoja. Jos hyvä rallintekijä osuu hermoon, hänestä voi tulla hitti.

Sitten kun tunteiden tulkkaus ei enää onnistu, suosio romahtaa, Karvonen muistuttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme